Maharishi-klooster in Vlodrop mag worden gesloopt

Klooster Sankt Ludwig in Vlodrop © L1
Het voormalige klooster van de Maharishi-beweging in Vlodrop mag worden gesloopt. Dat heeft de rechter in Roermond bepaald.
De zaak werd door het Cuypersgenootschap en een burgercomité aangespannen tegen de sloop van het vervallen rijksmonument.

Financieel onhaalbaar

De rechter is het met de gemeente Roerdalen eens dat het monument gesloopt mag worden. Er kan geen andere bestemming worden gevonden voor het klooster en herstel is financieel onhaalbaar. Eerder sloopte de Maharishi-beweging al een deel van het klooster. De kosten van het herstel zijn geraamd op vele tientallen miljoenen euro.
Stichting Maharishi European Research University (MERU) is sinds 1984 eigenaar van het klooster en probeert al bijna 20 jaar toestemming voor de sloop te krijgen. De stichting wil op het terrein een nieuwe zogeheten vedische universiteit bouwen.

Wereldwijde centrum

De leider van de beweging, Maharishi Mahesh Yogi, ging in 1990 in Vlodrop wonen. Het complex Sankt Ludwig werd het wereldwijde centrum van de spirituele beweging. In 2008 overleed de leider.
Tegen de uitspraak van de rechtbank in Roermond is nog hoger beroep mogelijk bij de Raad van State.