'Benoeming stadsdichter Heerlen moet anders'

Amber Helena Reisig. © MGL
De gemeente Heerlen wil de procedure voor de benoeming van de nieuwe stadsdichter veranderen. Er heerst al tijden onvrede over de laatste uitverkiezing.
Het gemeentebestuur wil daarom de regels voor de volgende verkiezing aanscherpen. Zo kan er niet meer via internet worden gestemd op de kandidaten en moet de nieuwe stadpoëet woonachtig zijn in de stad. Dat is nu niet het geval.

Momenteel schrijft Amber Helena Reisig gedichten over lokale gebeurtenissen. Zij woont in Amsterdam. Het college van B&W vindt deze afstand nu bezwaarlijk. "We hadden gehoopt dat ze meer in Heerlen aanwezig zou zijn om op te treden en om haar gezicht te laten zien", zegt wethouder Barry Braeken (PvdA) van Cultuur.

Zeskoppige vakjury

Het stemmen via internet is straks niet meer mogelijk. Heerlen gaat een zeskoppige vakjury aanstellen. Kandidaten moeten een motivatiebrief sturen met daarbij vier gedichten. Eén daarvan moet over de stad of het stadsdichterschap gaan. De drie andere stukken moeten aantoonbaar gepubliceerd zijn.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!