Frans Timmermans op weg naar topfunctie in Brussel

Frans Timmermans © archief L1
Minister Frans Timmermans moet in de Europese Commissie in Brussel verantwoordelijk worden voor de 30.000 personen tellende staf van de commissie.
Daarnaast wordt Timmermans verantwoordelijk voor de betrekkingen met andere Europese instellingen. Timmermans zou op die post de Slovaakse sociaaldemocraat Maros Sefcovic opvolgen.

Nieuw team

Dat is dinsdag in Brussel vernomen. Sefcovic is een van de vicevoorzitters van de Europese Commissie. De komende voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wil deze week zijn nieuwe team samenstellen. Eerst spreekt hij met de de beoogde commissarissen.
Een van de belangrijkste taken van Sefcovic is het zoeken naar overeenstemming tussen de Europese instellingen over belangrijk Europees beleid. Hij werkt daarvoor nauw samen met onder meer het Europees Parlement, de Raad (de leiders van de 28 lidstaten van de Europese Unie), de Europese Ombudsman en de nationale parlementen.

Bekwame medewerkers

De Europees Commissaris voor Interinstitutionele Betrekkingen en Administratie, zoals het officieel heet, moet er ook voor zorgen dat de Europese Commissie zelf op rolletjes loopt. De commissie dient "zeer bekwame en gemotiveerde medewerkers aan te trekken, op te leiden en te behouden, aldus Sefcovic zelf.