Wmo-raad Bergen boos opgestapt

Het gemeentehuis in Bergen. © L1
De voltallige Wmo-raad Bergen is boos opgestapt. Er is geen vertrouwen meer in een goede samenwerking met de gemeente.
De relatie tussen de Wmo-raad en de gemeente staat al lang onder hoogspanning en leidde begin dit jaar tot een vertrouwensbreuk tussen de raad en de toen verantwoordelijke wethouder Frans Pekema. Met het aantreden van de nieuwe wethouder Lia Roefs na de verkiezingen werd een nieuwe start gemaakt.

Niets veranderd

De Wmo-raad constateert nu dat er ondanks alle toezeggingen niets is veranderd in de opstelling van Bergen. "Na het gesprek met de wethouder hebben we alle gegevens van de nieuwe raadsleden aangedragen. Ook hebben we gereageerd op het verzoek een voorzitter aan te dragen. Daarop is nooit gereageerd”, zegt Martin Arntz adviseur van de Wmo-raad. Hij is door de leden van de raad naar voren geschoven als woordvoerder. "Terwijl er nog werd gewacht op benoemingen werd aan één raadslid de nieuwe Wmo-nota toegezonden die de raad van advies moest voorzien. Dat is natuurlijk een vreemde gang van zaken.”

Vakantieperiode

"In het overleg tussen de raad en de wethouder is aangegeven dat door de vakantieperiode pas in augustus een besluit kon worden genomen over de benoeming van nieuwe leden”, zegt een gemeentewoordvoerster. "De gemeente heeft geen rol in het benoemen van een voorzitter van de Wmo-raad. Dat wilden we aangeven in een gesprek met de raad dat stond gepland voor maandagavond. Door het aangeboden ontslag, is die afspraak niet doorgegaan.”

Ontslagbrief

Martin Arntz ontkent dat er is gesproken van een vakantieperiode. "Pas nadat wij de conceptversie van de ontslagbrief hadden gestuurd, kwam de gemeente met de benoemingen. We hebben toen de situatie opnieuw bekeken, maar ieder lid heeft toen voor zichzelf bepaald dat het vertrouwen in een goede samenwerking ontbreekt.”
Fractievoorzitter Rolf Krijnen van oppositiepartij Kern laat weten de zaak nog deze maand in de gemeenteraad te willen bespreken.