Meer arme gezinnen in Limburg

© Hollandse Hoogte
Een explosief groeiend aantal arme gezinnen in Limburg is aangewezen op noodhulp. Die hulp moet voorkomen dat kinderen buiten de boot vallen in de samenleving.
Bij de afdelingen van de Stichting Leergeld in Limburg is het aantal hulpvragen van armlastige gezinnen vele malen harder toegenomen dan in de rest van Nederland. Dat komt omdat de armoede in Limburg - en met name Zuid-Limburg - na de grote gemeenten in het westen van land het hardst groeit.

Grotere bekendheid

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat Heerlen, Kerkrade en Vaals tot de top-10 van de gemeenten met de meeste armoede behoren. Bovendien wordt de stichting steeds bekender in Limburg, waardoor het aantal aanvragen voor hulp eveneens toeneemt.
De Stichting Leergeld is een vrijwilligersorganisatie die het mogelijk maakt dat kinderen, van wie de ouders een laag inkomen hebben, meedoen in de samenleving.

Nieuwe afdelingen

Bij de vijf afdelingen in Limburg (Maastricht en Heuvelland; Parkstad; Roermond en omstreken; Weert en omstreken en Westelijke Mijnstreek) werden in 2012 1653 kinderen aan een computer, fiets, sportkleding of lidmaatschap geholpen. Het jaar daarop waren dat 2465 kinderen, een stijging van 50 procent. Landelijk was de stijging in dezelfde periode 6 procent. Inmiddels is er ook een afdeling van de stichting in Venlo opgericht en gaan afdelingen in Horst aan de Maas en Venray van start.
Mede daardoor is de verwachting dat het aantal hulpvragen dit jaar zal toenemen tot ruim drieduizend.