Plan: Herberg de Troost bij Gasthoês Horst

’t Gasthoês in Horst © Mijntje Wismans/MGL
De gemeente Horst aan de Maas en muziekcollectief Herberg de Troost - rondom Jack Poels van Rowwen Hèze - willen dat er een echte herberg in ’t Gasthoês in Horst komt.
In 2010 waren er ook al plannen voor zo’n herberg - bij attractiepark Toverland in Sevenum - met twintig kamers, een restaurant, een opnamestudio en een cultuurpodium.
De benodigde investering bedroeg ongeveer 5 miljoen euro.

Niet te combineren

Het idee bleek destijds echter niet uitvoerbaar omdat een themahotel zoals Toverland dat voor ogen had en een herberg met cultuurpodium, moeilijk te combineren vielen. Met de komst naar ’t Gasthoês moet Herberg de Troost nu alsnog zijn plek vinden in Horst aan de Maas.
Pieter-Nic van den Beuken van Witgoed en van Bontewas - het productiebedrijf dat Herberg de Troost mede bedacht - bevestigt de nieuwe plannen. "We onderzoeken al geruime tijd wat er mogelijk is bij ’t Gasthoês, maar zeker is er nog niets.” De gemeente Horst wil alleen zeggen dat er met meerdere partijen wordt gesproken over Herberg de Troost, maar dat er nog niets concreet is.

Cultuurcentrum

De bouw van Herberg de Troost bij ’t Gasthoês lijkt te passen in de nieuwe koers van Horst aan de Maas. ’t Gasthoês en de omgeving moeten het nieuwe cultuurcentrum van Horst worden. In het coalitieakkoord werd daarom ook al opgenomen dat de coalitiepartijen graag willen dat de bibliotheek naar ’t Gasthoês verhuist.
De naam van de geplande herberg komt van het muziekcollectief Herberg de Troost, dat opgebouwd is rondom Jack Poels. Het gezelschap ontstond naar aanleiding van gedichten die de frontman van Rowwen Hèze voor deze krant schreef. Sinds 2010 geeft Herberg de Troost ook jaarlijks concerten op locaties die tot een herberg worden omgebouwd.