'Alle vertrouwen in dat Mees in Oostenrijk mag blijven'

Afbeelding ter illustratie © Istock/ZO-nws
Eelco van der Veen, die samen met oma Trudy zorgt voor Floor en Mees, heeft alle vertrouwen in de rechter in Oostenrijk. "Jeugdzorg is helemaal krankjorum geworden."
Dit zegt Van der Veen naar aanleiding van het uitleveringsverzoek van Mees, dat Bureau Jeugdzorg heeft ingediend. Mees Werres (13) is een van de twee kinderen die zes jaar geleden verdween uit Wijnandsrade.

Terughalen naar Nederland

Donderdag buigt de rechter in Kitzbühel over dit verzoek. Belangrijke inzet is de vraag onder wiens voogdij Mees en zijn zus Floor valt. Jeugdzorg wil de kinderen terughalen naar Nederland, maar zowel de kinderen als hun oma en haar partner willen dat voorkomen.

Scheiding

Mees verdween met zijn zus Floor (17) eind 2014 uit Wijnandsrade na de vechtscheiding van hun ouders. De kinderen doken na het overlijden van hun moeder Miriam dit jaar op in Oostenrijk. Ze werden gevonden toen de Oostenrijkse politie vorige maand kwam helpen bij een medische noodsituatie met de 47-jarige moeder Miriam A. De vrouw werd naar het ziekenhuis in Innsbruck gebracht, waar ze overleed.

Voogdij

Kern van het probleem en de rechtszaak over de uitlevering is de vraag wie de voogd is van Floor en Mees. Floor wordt in april 18 jaar en als volwassene valt zij niet meer onder voogdij van bureau Jeugdzorg. Maar Mees is pas 13 jaar. Volgens Van der Veen is het duidelijk dat beide kinderen onder de voogdij van oma Trudy en hem vallen vallen. "Miriam is nooit formeel uit het ouderlijk gezag geplaatst, die documenten zijn niet rechtsgeldig. Dus dan geldt de laatste wens van hun moeder, namelijk dat hun oma voogd wordt," stelt hij. "Daarnaast willen ze in Oostenrijk blijven. Ze doen het allebei geweldig, ondanks alle omstandigheden. Dus het is onzin dat Jeugdzorg ze wil terughalen naar Nederland. Ze willen bij elkaar blijven op de plek waar ze al jaren een goed leven hebben."
Jeugdzorg wil niet inhoudelijk reageren op de zaak.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!