Restaurants stoppen met take-away: 'Spoeling te dun'

© iStock
Uit nood hebben veel restaurants sinds de eerste lockdown een afhaal- en bezorgservice. Zij scoorden daar aanvankelijk goed mee, maar omdat nu veel meer restaurants zo'n service bieden, wordt de spoeling erg dun.
Sommige restaurants stoppen daardoor alweer met afhalen en bezorgen.

Twee bestellingen

Zoals restaurant de Gerardushoeve in Epen. "Op sommige avonden zaten we hier te wachten voor twee bestellingen. Dat heeft geen zin", vertelt Eigenaar Eugène Vaessen. Hij zag een afhaal- en bezorgservice tijdens de eerste lockdown niet zitten, maar bij de tweede gedwongen sluiting dit najaar ging hij mee in de trend.
"Wij hebben veel personeel en daarmee ook veel kosten die je niet helemaal terugkrijgt met de NOW-regeling van de regering. Bovendien hou je dan een band met zowel personeel als klanten. Maar na twee weken zijn we ermee gestopt. Er doen nu veel meer restaurants mee aan deze formule, en daardoor wordt de spoeling erg dun."

Gunfactor

Ook eetcafé 't Raodhoes in Neer is gestopt met de zogeheten 'take-away'. "In het voorjaar was er nog een gunfactor bij het publiek. Maar dat is allemaal minder geworden", vertelt eigenaar Mathijs Joosten.
"Dat begrijp ik ook. Op een gegeven moment zijn ze erop uitgekeken. En als restaurant kun je met al die bakjes en doosjes toch niet brengen wat je hier op het bord tovert. Bovendien missen de mensen op die manier de sfeer en beleving die zo belangrijk is."

Hoop

Joosten hoopt wel dat zijn zaak vanaf 19 januari onder bepaalde restricties weer open kan. "Dan zijn we lang genoeg dicht geweest, het wordt hoog tijd dat we iets kunnen gaan verdienen." Eugène Vaessen denkt daar hetzelfde over: "Ik heb gelukkig nog al mijn personeel kunnen behouden, mede dankzij de steun van de overheid, al schiet er heel veel spaargeld van mij bij in. Maar we moeten wel vanaf eind januari weer open kunnen gaan, want anders zie ik het somber in."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!