Dans uit Eijsden vanaf nu Nederlands erfgoed

De Cramignon tijdens de Groete Broonk in Eijsden in 2018 © Humphrey Burchartz (L1)
De Cramignon-dans afkomstig uit Eijsden wordt voortaan gezien als Nederlands immaterieel erfgoed.
Dat laat het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland vrijdag weten.

Zigzaggende mensenketting

De Cramignon is een reidans die wordt gedanst is zo'n acht dorpen in Zuid-Limburg en België. Bij een reidans, ook wel rondedans genoemd, hou je elkaars hand vast. Bij de Cramignon huppel je hand in hand, zigzaggend met je armen, op muziek door de straten.
In onderstaande video is te zien hoe de Cramignon gedanst wordt in Eijsden in 2017.
Eigenlijk mogen alleen jonge vrijgezellen meedoen, maar die oude regel is in de loop van der jaren losgelaten.

Grote en kleine Bronk

De dans is vrijwel in alle dorpen hetzelfde en wordt vooral op de maandag en dinsdag van het jaarlijkse Bronkfeest uitgevoerd. Dat is het meerdaagse feest dat volgt op de Sacramentsprocessie. Voorbeelden daarvan zijn de Groete Broonk in Gronsveld en Eijsden. In sommige plaatsen volgt een paar weken later ook de kleine Bronk. Dat is een editie door en voor de kinderen uit die dorpen. Ook dan wordt de Cramignon gedanst. De plaatselijke harmonieën en fanfares begeleiden de dans vaak.

Thuis bevallen

Verder werd ook bekend dat het thuis bevallen in Nederland wordt bijgeschreven als erfgoed. Het kenniscentrum hoopt dat de regering dit gaat voordragen voor een Unesco-nominatie. In totaal zijn er nu bijna 180 vormen van immaterieel erfgoed in Nederland.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!