Gedeputeerde Burlet stapt uit Forum voor Democratie

© Jean-Pierre Geusens
Gedeputeerde Ruud Burlet van Forum voor Democratie (FvD) stapt uit de partij. Hij blijft wel gedeputeerde.
De fractie van zeven personen blijft bij elkaar en wil op dit moment nog geen keuze maken. Zij blijft wel Burlet steunen.

Rouwproces

Burlet spreekt van een moeilijke en persoonlijke beslissing die hij donderdagavond heeft genomen. "Tegelijk voelde het als een zak cement die van mijn rug afviel. Het gaf mij de ruimte om mijn eigen standpunten weer goed en helder te kunnen verwoorden", aldus Burlet. Hij noemt het verder een soort rouwproces en zwaar dat hij afscheid neemt van de partij waar je bewust voor gekozen hebt.
"Thierry nam geen afstand van de radicale tendensen binnen de jongeren-afdeling JFvD en dat was gewoon een vereiste", zo vindt Burlet. "Iedereen vroeg het en dan moet je dealen met die politieke realiteit en consequenties trekken en een keuze maken."

Spoedberaad

De fractie van Forum voor Democratie in het Limburgs Parlement kwam vrijdag voor een spoedberaad bijeen naar aanleiding van de crisis in de partij rond de positie van oprichter en boegbeeld Thierry Baudet en het opstappen van een reeks prominente leden.

Rollercoaster

Fractievoorzitter Simone Kerseboom zegt dat haar fractie unaniem heeft besloten om een pas op de plaats te maken en in alle rust de ontwikkelingen af te wachten. "We hebben een rollercoaster meegemaakt. Het is nu niet de tijd om radicale keuzes te maken", zo verklaart Kerseboom.

Teamgeest

Over een paar weken wordt dan de balans opgemaakt. Daarbij is het mogelijk dat een aantal fractieleden alsnog uit de partij stappen. "Maar we hebben afgesproken dat we ook in dat geval als één fractie blijven opereren. Dat we dan de idealen waarvoor we in het Limburgs Parlement zitten blijven uitdragen als team", zo zegt Kerseboom. Ze vindt wel dat er een ‘stevig signaal’ moet komen dat het voor eens en altijd afgelopen is met anti-semitische, racistische of homofobe uitlatingen.

Eerste Kamerfractie

Senator van de Eerste Kamerfractie van Forum voor Democratie Otto Hermans uit Valkenburg splitst zich ook af van de partij. Dat doet hij samen met senatoren Bob van Pareren, Toine Beukering en Hugo Berkhout.

Afstand

Ze zijn van mening dat FvD niet sterk genoeg afstand heeft genomen van racisme, antisemitisme en nazisme. Baudet ligt daarover de hele week al onder vuur van het partijbestuur en van veel FvD-volksvertegenwoordigers.
"Wij nemen nadrukkelijk hier afstand van en stappen op", stelt Van Pareren mede namens zijn collega's Hermans, Beukering en Berkhout. Wel blijft Hermans samen met zijn collega's in de Eerste Kamer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!