Orlando Festival gered: kan minstens twee jaar door

© iStock
Het Orlando Festival voor kamermuziek is van de ondergang gered.
Een meerderheid van het Limburgs Parlement wil dat het Festival in Abdij Rolduc in Kerkrade in ieder geval in 2021 en 2022 verder kan en daarbij ook moet kunnen blijven rekenen op provinciale subsidie.
Het precieze bedrag wordt binnen een paar weken duidelijk, zo maakte gedeputeerde Ger Koopmans bekend in een vergadering van het Limburgs Parlement. In de vergadering van 11 december moet de provinciale politiek zich daar dan over uitspreken.

Plan

Koopmans vertelde dat het Orlando Festival gehoor heeft gegeven aan zijn oproep van begin oktober om met een plan kamermuziek 2.0 te komen. "Dat is bij ons ingeleverd. We zijn er serieus mee aan de slag, ook wetende wat een grote meerderheid hier in het Limburgs Parlement wil", aldus Koopmans. Eerder meldde de gedeputeerde al dat er hier en daar nog wel wat vrije middelen zijn.

Advies

Het Orlando Festival werd na 38 jaar in zijn voortbestaan bedreigd omdat het niet meer in aanmerking kwam voor een jaarlijkse provinciale subsidie voor de periode 2021-2024. Dat was conform het advies van de zogeheten Cultuurtank Limburg. In dat advies kreeg het kamermuziekfestival nul punten voor de kwaliteit van de bedrijfsvoering. En geen punt op één van de beoordelingscriteria betekent automatisch geen subsidie.

Alternatief

Het provinciebestuur nam dat advies over maar wilde dus wel praten over een alternatief. Dat ligt nu dus op tafel en wordt besproken. Maandag stemt het Limburgs Parlement over een motie van 50Plus waarin wordt vastgelegd dat het Orlando Festival in 2021 en 2022 kan rekenen op provinciale subsidie.

Positief

Fractievoorzitter Anne Marie Fischer wees erop dat 250 personen en instellingen 'op indringende wijze' hebben geprotesteerd bij gedeputeerde Koopmans tegen het stopzetten van de subsidie. Door het verloop van het debat stelde Fischer wel "heel veel vertrouwen in te hebben dat het goed gaat komen".

Subsidie

Het Orlando Festival kreeg van 2017 tot en met 2020 jaarlijks 100.000 euro subsidie. Voor de nieuwe vierjaarlijkse periode had het om 177.000 euro gevraagd. Het provinciebestuur is overigens ook bezig te bekijken hoe het Limburgs Fanfare Orkest toch nog kan worden gesubsidieerd. Dat komt niet meer in aanmerking voor een vaste tweejaarlijkse subsidie.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!