Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Nieuwkomer FvD maakt klapper in Statenverkiezingen

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 3:35

Het Forum voor Democratie is bij de Statenverkiezingen vanuit het niets de op één na grootste partij van Limburg geworden.

De partij, die zich in de campagne niet of nauwelijks uitliet over Limburgse onderwerpen, kreeg ruim 14 procent van de stemmen. Dat is goed voor zeven zetels in het Limburgs Parlement.

Hiddema
In Maastricht en Roermond werd het Forum de grootste partij. Maastrichtenaar Theo Hiddema is in de Tweede Kamer de nummer twee van Forum voor Democratie. Bij de Statenverkiezingen stond hij als lijstduwer op plek 14.

CDA grootste
Alleen het CDA wist meer zetels binnen te halen, en blijft ondanks een verlies van ongeveer 5 procentpunt toch de grootste partij. De christendemocraten bleven steken op 20 procent, goed voor negen zetels. Dat zijn er twee minder dan dat de partij nu heeft. De PVV is de derde partij met zeven zetels. De VVD houdt er vijf, D66 en PvdA krijgen er drie.

Winnaars en verliezers
Ook GroenLinks kan terugkijken op een mooie verkiezingsavond. De partij werd meer dan twee keer zo groot in Limburg en heeft nu vier zetels. Grootste verliezer was ongetwijfeld de SP, die de helft van zijn zetels verloren zag gaan en er nog vier over houdt.

Lees ook: Kijk hier voor de uitslagen van de Statenverkiezingen

Opkomst
Limburg kende een hoge opkomst. Ongeveer 54 procent van de kiezers maakte de gang naar de stembus, fors meer dan de 46 procent vier jaar geleden. Vooral het Forum profiteerde van het grote aantal uitgebrachte stemmen. De meeste andere partijen werden er juist de dupe van. De SP verloor de helft van het aantal zetels in de Staten, terwijl het absolute aantal stemmen met ongeveer één derde terugliep. Ook de PvdA kreeg een lager percentage stemmen, terwijl er juist méér stemmen op werden uitgebracht.

Geduld op
De uitslagen lieten lang op zich wachten, zelfs bij de gemeenten waar de stemmen centraal geteld werden. Daarbij wordt eerst gekeken naar het aantal stemmen per partij, en pas de volgende dag naar de stemmen per kandidaat. Tegen 2:00 uur moesten nog vijf gemeenten met hun uitslag komen, inclusief twee gemeenten waar centraal gestemd werd. Op het Gouvernement was daar geen geduld meer voor, daar vertrokken rond 2:00 uur donderdagochtend de laatste geïnteresseerden.

Verslag
De verkiezingsavond werd op de voet gevolgd in een liveblog. Dat is hieronder terug te lezen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Overzicht
Babyfoto promobox 1
Uitgelicht
De leukste babyfoto van Limburg. Stuur een foto in.

De babyfotowedstrijd is van start. Is in jouw familie in 2018 een baby geboren? Woont de kleine in Limburg?
Stuur dan een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

1limburg.nl/babyfoto
Advertentie

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Unieke overzichtstentoonstelling 50 Jaar Thielen wegens groot succes verlengd!

De tentoonstelling 50 Jaar Thielen - De ogen van de meester in het Limburgs Museum en de inleidende tentoonstelling 50 Jaar Thielen – Schetsen en tekeningen in Museum van Bommel van Dam zijn vanwege succes verlengd tot en met 10 juni. De belangstelling voor de grootse schilderwerken en de schetsen van Evert Thielen is overweldigend - inmiddels staat de teller al op 50.000 bezoekers. Dit is een verzesvoudiging van de bezoekersaantallen ten opzichte van vorig jaar.

Bekijk de tentoonstelling hier
Advertentie
IKEA feliciteert alle ouders met een nieuw wonder!

Is er bij jou in de familie in 2018 een baby'tje geboren? En woont de kleine in Limburg? Stuur dan tussen 15 april en 5 mei een foto in voor onze zoektocht naar de leukste babyfoto van de provincie.

IKEA feliciteert in ieder geval alle trotse ouders met de geboorte van een nieuw wonder!

alles over de babyfoto-actie van 1Limburg
Nomineer iemand voor een Limburgs Lintje
Uitgelicht
Wie verdient een Limburgs Lintje?

Welke Limburger verdient zo’n lintje en waarom? Wie heeft er altijd een luisterend oor, wie past er vaak op de kinderen, wie zet koffie voor de hele vereniging?

Het zou ons behagen wanneer je hem of haar nomineert. Wie weet komen wij dan die dag een Limburgs Lintje brengen. Live op L1 Radio!

Nomineer iemand voor het Limburgs Lintje
Locaties Tour de L1mbourg 2019
Uitgelicht
Alle locaties Tour de L1mbourg 2019

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1. Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1.

Sander Kleikers en Gert Jakobs ontvangen iedere dag in een nieuwe Limburgse gemeente mooie gasten aan tafel om te praten over de verrichtingen van Wout en Tom in de Tour, en de liefde voor Limburg.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden

Meest gelezen