Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Nieuwkomer FvD maakt klapper in Statenverkiezingen

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 3:35

Het Forum voor Democratie is bij de Statenverkiezingen vanuit het niets de op één na grootste partij van Limburg geworden.

De partij, die zich in de campagne niet of nauwelijks uitliet over Limburgse onderwerpen, kreeg ruim 14 procent van de stemmen. Dat is goed voor zeven zetels in het Limburgs Parlement.

Hiddema
In Maastricht en Roermond werd het Forum de grootste partij. Maastrichtenaar Theo Hiddema is in de Tweede Kamer de nummer twee van Forum voor Democratie. Bij de Statenverkiezingen stond hij als lijstduwer op plek 14.

CDA grootste
Alleen het CDA wist meer zetels binnen te halen, en blijft ondanks een verlies van ongeveer 5 procentpunt toch de grootste partij. De christendemocraten bleven steken op 20 procent, goed voor negen zetels. Dat zijn er twee minder dan dat de partij nu heeft. De PVV is de derde partij met zeven zetels. De VVD houdt er vijf, D66 en PvdA krijgen er drie.

Winnaars en verliezers
Ook GroenLinks kan terugkijken op een mooie verkiezingsavond. De partij werd meer dan twee keer zo groot in Limburg en heeft nu vier zetels. Grootste verliezer was ongetwijfeld de SP, die de helft van zijn zetels verloren zag gaan en er nog vier over houdt.

Lees ook: Kijk hier voor de uitslagen van de Statenverkiezingen

Opkomst
Limburg kende een hoge opkomst. Ongeveer 54 procent van de kiezers maakte de gang naar de stembus, fors meer dan de 46 procent vier jaar geleden. Vooral het Forum profiteerde van het grote aantal uitgebrachte stemmen. De meeste andere partijen werden er juist de dupe van. De SP verloor de helft van het aantal zetels in de Staten, terwijl het absolute aantal stemmen met ongeveer één derde terugliep. Ook de PvdA kreeg een lager percentage stemmen, terwijl er juist méér stemmen op werden uitgebracht.

Geduld op
De uitslagen lieten lang op zich wachten, zelfs bij de gemeenten waar de stemmen centraal geteld werden. Daarbij wordt eerst gekeken naar het aantal stemmen per partij, en pas de volgende dag naar de stemmen per kandidaat. Tegen 2:00 uur moesten nog vijf gemeenten met hun uitslag komen, inclusief twee gemeenten waar centraal gestemd werd. Op het Gouvernement was daar geen geduld meer voor, daar vertrokken rond 2:00 uur donderdagochtend de laatste geïnteresseerden.

Verslag
De verkiezingsavond werd op de voet gevolgd in een liveblog. Dat is hieronder terug te lezen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen