Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwkomer FvD maakt klapper in Statenverkiezingen

Geplaatst opdonderdag 21 maart 2019 - 3:35

Het Forum voor Democratie is bij de Statenverkiezingen vanuit het niets de op één na grootste partij van Limburg geworden.

De partij, die zich in de campagne niet of nauwelijks uitliet over Limburgse onderwerpen, kreeg ruim 14 procent van de stemmen. Dat is goed voor zeven zetels in het Limburgs Parlement.

Hiddema
In Maastricht en Roermond werd het Forum de grootste partij. Maastrichtenaar Theo Hiddema is in de Tweede Kamer de nummer twee van Forum voor Democratie. Bij de Statenverkiezingen stond hij als lijstduwer op plek 14.

CDA grootste
Alleen het CDA wist meer zetels binnen te halen, en blijft ondanks een verlies van ongeveer 5 procentpunt toch de grootste partij. De christendemocraten bleven steken op 20 procent, goed voor negen zetels. Dat zijn er twee minder dan dat de partij nu heeft. De PVV is de derde partij met zeven zetels. De VVD houdt er vijf, D66 en PvdA krijgen er drie.

Winnaars en verliezers
Ook GroenLinks kan terugkijken op een mooie verkiezingsavond. De partij werd meer dan twee keer zo groot in Limburg en heeft nu vier zetels. Grootste verliezer was ongetwijfeld de SP, die de helft van zijn zetels verloren zag gaan en er nog vier over houdt.

Lees ook: Kijk hier voor de uitslagen van de Statenverkiezingen

Opkomst
Limburg kende een hoge opkomst. Ongeveer 54 procent van de kiezers maakte de gang naar de stembus, fors meer dan de 46 procent vier jaar geleden. Vooral het Forum profiteerde van het grote aantal uitgebrachte stemmen. De meeste andere partijen werden er juist de dupe van. De SP verloor de helft van het aantal zetels in de Staten, terwijl het absolute aantal stemmen met ongeveer één derde terugliep. Ook de PvdA kreeg een lager percentage stemmen, terwijl er juist méér stemmen op werden uitgebracht.

Geduld op
De uitslagen lieten lang op zich wachten, zelfs bij de gemeenten waar de stemmen centraal geteld werden. Daarbij wordt eerst gekeken naar het aantal stemmen per partij, en pas de volgende dag naar de stemmen per kandidaat. Tegen 2:00 uur moesten nog vijf gemeenten met hun uitslag komen, inclusief twee gemeenten waar centraal gestemd werd. Op het Gouvernement was daar geen geduld meer voor, daar vertrokken rond 2:00 uur donderdagochtend de laatste geïnteresseerden.

Verslag
De verkiezingsavond werd op de voet gevolgd in een liveblog. Dat is hieronder terug te lezen.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Jouw videoboodschap op L1 TV.

Stuur je zelfgemaakte video via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Juist in deze onzekere tijd speelt veiligheid een grote rol. Houd het veilig in uw winkel!

Wij zijn er voor u in deze onwerkelijke tijd, zodat uzelf, uw personeel én uw klanten een veilig gevoel hebben. Wilt u advies of kunt u wel wat hulp gebruiken om veiligheid te handhaven? Wij staan voor u klaar. Ons beveiligingspersoneel ondersteunt u op het gebied van crowd management, om de klantenstroom in uw winkel te managen. Bovendien kunt u ons inschakelen als een extra toeziend oog in de winkel, zodat uw eigen personeel niet bloot wordt gesteld aan agressie of onbegrip van bezoekers.

Ontdek wat wij voor u kunnen betekenen
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV
Uitgelicht
Allerliefste Limburgers: jouw eigen videoboodschap op L1 TV

Wie wil jij een hart onder de riem steken? Stuur je filmpje naar L1 TV via Whatsapp naar 06 44 76 71 57.

De videoboodschappen worden gedurende de hele dag op L1 TV uitgezonden.

Voor je opa, oma, familie of vrienden...
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:40 op L1 TV
AvondGasten: corona in Limburg
Uitgelicht
AvondGasten: corona in Limburg

L1 gaat in samenwerking met Zuyderland en andere Limburgse zorginstellingen een extra programma uitzenden waarbij we ingaan op vragen rond het coronavirus.

Er zullen medische experts aanschuiven antwoord geven op de belangrijkste zaken in de bestrijding van het virus. Daarbij geven ze ook preventietips, lichten ze maatregelen toe in hun eigen instellingen en beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de kijkers.

Iedere avond om 18:00 op L1 TV, met een herhaling om 21:00.

Stel hier je vraag over corona
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen