Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe woonwijk rond schuilkelder uit Tweede Wereldoorlog

Geplaatst opdinsdag 5 oktober 2021 - 21:30

Wooncorporatie Woonwenz gaat in Venlo-Noord 68 woningen bouwen rondom een voormalige schuilkelder uit de Tweede Wereldoorlog.

Dat laat de woningcorporatie dinsdag weten.

Het bouwterrein komt op het zogeheten Canon Complex 5. Ook het aangrenzende gebied van de gemeente Venlo zal door Woonwenz worden meegenomen in de herinrichting.

Tweede Wereldoorlog
Op het terrein waar Woonwenz aan de slag gaat, bevindt zich een schuilkelder uit 1939, deze is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt. De later daarop gebouwde machinefabriek is eind jaren ’50 door Canon overgenomen, inclusief de kelder. Deze schuilkelder wordt in de nieuwe situatie eigendom van de gemeente Venlo en wordt als cultureel erfgoed behouden en ingepast in de omgeving. Hoe dat precies gaat gebeuren, wordt nog bekeken.

Geschiedenis
Zo'n tien jaar voordat de Duitsers Nederland binnenvielen, liet de gemeente Venlo een aantal openbare schuilkelders bouwen. Die boden in de oorlog een schuilplaats voor honderden inwoners van de stad. Ze beleefden deerniswekkende momenten onder de grond. Vooral tegen het einde van de strijd in 1944, toen de geallieerden Limburg bevrijdden, lag Venlo zwaar onder vuur. In het boek 'Oorlogskelders' beschrijven Jacques Peeters en Willem Kurstjens hoe de burgers van Venlo doodsangsten beleefden in die 'keldertijd'.

Sloop
Afhankelijk van het ecologisch onderzoek zal de sloop van de bestaande gebouwen op zijn vroegst in de tweede helft van 2022 van start gaan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen