Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe wethouders van Meerssen bekend

Geplaatst opzaterdag 24 oktober 2020 - 10:38

Oud-wethouder van Roermond Gerard IJff en oud-waterschapsbestuurder Rein Dupont uit Oostrum zijn de twee nieuwe wethouders van de gemeente Meerssen.

Dat is zaterdagmorgen bekend gemaakt tijdens een persconferentie van de partijen Lokaal DNA, CDA, KIJK!!! en Focus.

Begroting
De vier fracties werken sinds ruim drie weken aan het maken van een sluitende begroting en zijn op zoek gegaan naar nieuwe wethouders. Eerder werd al bekend dat de vier de principiële keuze hadden gemaakt om te kiezen voor wethouders van buitenaf. Daarmee wilden ze de rust terug brengen in de Meerssense politiek.

Ervaring
Gerard IJff (64) was zestien jaar wethouder van Roermond voor de PvdA, van 2002 tot en met 2018. Daarvoor was hij acht jaar gemeenteraadslid in Roermond en acht jaar lid van het Limburgs Parlement. Rein Dupont (CDA,62) was twaalf jaar gemeenteraadslid in Venray en daarna tien jaar lid van het dagelijks bestuur eerst van het Waterschap Peel en Maasvallei en later van het fusiewaterschap Waterschap Limburg. Daar stopte hij in mei 2019 mee. Sindsdien maakt hij deel uit van het algemeen bestuur namens de fractie Waterbelangen. Ook IJff is lid van dat bestuur namens de fractie Water Natuurlijk. Dat lidmaatschap leggen beiden neer.

Volgens de vier partijen die de twee wethouders hebben voorgedragen, zijn zij heel erg geschikt om deze klus voor de gemeente Meerssen te klaren. Het is toeval dat zij lid zijn van PvdA en CDA, aldus CDA-fractievoorzitter Agnes Jonkhout.

Video: L1

Het is de bedoeling dat de twee nieuwe wethouders in de raadsvergadering van 2 november worden geïnstalleerd. Zij blijven aan tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.

Crisis
Meerssen verkeerde in een bestuurlijke crisis sinds op 24 september de drie zittende wethouders opstapten. Dat gebeurde nadat Lokaal DNA, CDA, KIJK!!! en Focus het vertrouwen in hen hadden opgezegd. Samen zijn die partijen goed voor 11 van de 17 raadszetels. Volgens de vertrokken wethouders was een herindeling met Maastricht de enige reële mogelijkheid om de grote financiële problemen het hoofd te bieden. Anders zou Meerssen ‘kapot bezuinigd’ worden. En daar wilden ze geen verantwoordelijkheid voor dragen.

De vier partijen daarentegen vonden dat de drie wethouders gewoon een begroting hadden moeten opstellen. En dat de gemeenteraad ook geen opdracht had gegeven om te koersen op herindeling.

De vier werken sinds ruim drie weken aan het opstellen van een sluitende begroting. Ze verwachten dat de begroting op 3 november klaar is. Daarbij moet een gat van 1,7 miljoen worden gedicht.

Op 11 en 12 november moet de gemeenteraad zich uitspreken over die begroting zodat die voor de deadline van 15 november aan de provincie ter goedkeuring kan worden voorgelegd.

Het provinciebestuur had eerder al aangegeven dat Meerssen onder verscherpt preventief toezicht zou komen te staan als die datum niet werd gehaald.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen