Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe wethouders van Meerssen bekend

Geplaatst opzaterdag 24 oktober 2020 - 10:38

Oud-wethouder van Roermond Gerard IJff en oud-waterschapsbestuurder Rein Dupont uit Oostrum zijn de twee nieuwe wethouders van de gemeente Meerssen.

Dat is zaterdagmorgen bekend gemaakt tijdens een persconferentie van de partijen Lokaal DNA, CDA, KIJK!!! en Focus.

Begroting
De vier fracties werken sinds ruim drie weken aan het maken van een sluitende begroting en zijn op zoek gegaan naar nieuwe wethouders. Eerder werd al bekend dat de vier de principiële keuze hadden gemaakt om te kiezen voor wethouders van buitenaf. Daarmee wilden ze de rust terug brengen in de Meerssense politiek.

Ervaring
Gerard IJff (64) was zestien jaar wethouder van Roermond voor de PvdA, van 2002 tot en met 2018. Daarvoor was hij acht jaar gemeenteraadslid in Roermond en acht jaar lid van het Limburgs Parlement. Rein Dupont (CDA,62) was twaalf jaar gemeenteraadslid in Venray en daarna tien jaar lid van het dagelijks bestuur eerst van het Waterschap Peel en Maasvallei en later van het fusiewaterschap Waterschap Limburg. Daar stopte hij in mei 2019 mee. Sindsdien maakt hij deel uit van het algemeen bestuur namens de fractie Waterbelangen. Ook IJff is lid van dat bestuur namens de fractie Water Natuurlijk. Dat lidmaatschap leggen beiden neer.

Volgens de vier partijen die de twee wethouders hebben voorgedragen, zijn zij heel erg geschikt om deze klus voor de gemeente Meerssen te klaren. Het is toeval dat zij lid zijn van PvdA en CDA, aldus CDA-fractievoorzitter Agnes Jonkhout.

Video: L1

Het is de bedoeling dat de twee nieuwe wethouders in de raadsvergadering van 2 november worden geïnstalleerd. Zij blijven aan tot aan de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022.

Crisis
Meerssen verkeerde in een bestuurlijke crisis sinds op 24 september de drie zittende wethouders opstapten. Dat gebeurde nadat Lokaal DNA, CDA, KIJK!!! en Focus het vertrouwen in hen hadden opgezegd. Samen zijn die partijen goed voor 11 van de 17 raadszetels. Volgens de vertrokken wethouders was een herindeling met Maastricht de enige reële mogelijkheid om de grote financiële problemen het hoofd te bieden. Anders zou Meerssen ‘kapot bezuinigd’ worden. En daar wilden ze geen verantwoordelijkheid voor dragen.

De vier partijen daarentegen vonden dat de drie wethouders gewoon een begroting hadden moeten opstellen. En dat de gemeenteraad ook geen opdracht had gegeven om te koersen op herindeling.

De vier werken sinds ruim drie weken aan het opstellen van een sluitende begroting. Ze verwachten dat de begroting op 3 november klaar is. Daarbij moet een gat van 1,7 miljoen worden gedicht.

Op 11 en 12 november moet de gemeenteraad zich uitspreken over die begroting zodat die voor de deadline van 15 november aan de provincie ter goedkeuring kan worden voorgelegd.

Het provinciebestuur had eerder al aangegeven dat Meerssen onder verscherpt preventief toezicht zou komen te staan als die datum niet werd gehaald.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Win een maand lang gratis campagne bij L1

Limburg gaat weer open! Dat is goed nieuws voor alle Limburgers, voor ons en zeker ook voor u als Limburgse ondernemer. Eindelijk kunt u weer doen waar u het beste in bent, ondernemen. Dat moeten we vieren vinden we bij L1 en daarom geven wij nu een maand lang gratis campagne weg!

Test uw kennis in de L1 75-jaar jubileumquiz en misschien bent u gratis een hele maand lang zicht- of hoorbaar op L1 TV of L1 Radio!

Doe de L1 75-jaar Jubileumquiz
Uitgelicht
Schiet ook mee met het OLS dankzij de gratis app. Geef je hier op!

Dankzij de gratis OLS-app kun je het nu zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Kleine bölkes, houd rekening met de wind en hoe is het met de spanning? Je kunt oefenen tot je zelf een schutterskoning(in) bent.

Op zondag 4 juli zal voor de tweede keer in de geschiedenis het online-OLS worden geschoten. L1 werkt volop samen met de OLS-Federatie en doet weer uitgebreid verslag van dit schietspel. 'Echte' schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs, families en vrienden van een keet, zoals in Haelen, roepen we op om deel te nemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Geef je hier op
Uitgelicht
Tour de L1mbourg viert nieuwe start na coronacrisis

Na maanden van lockdown en coronabeperkingen, gaat L1 drie weken lang de provincie in. Het wielerprogramma Tour de L1mbourg staat zo symbool voor een nieuwe start. “Pas nu merk je hoe belangrijk het is om samen te komen, om samen die sportzomer te beleven. In Tour de L1mbourg koesteren we dat sentiment dit jaar.”

Van zaterdag 26 juni t/m zondag 18 juli iedere dag op L1 TV.

Bekijk hier alle locaties
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen