Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe wethouders Meerssen geïnstalleerd

Geplaatst opmaandag 2 november 2020 - 22:03

Gerard IJff en Rein Dupont zijn officieel gekozen als nieuwe wethouders van de gemeente Meerssen. De twee wethouders van buitenaf werden daarna geïnstalleerd en ze legden de eed af.

Dat gebeurde tijdens een extra digitale vergadering van de gemeenteraad.

Rust in de politiek
IJff en Dupont werden beiden met twaalf stemmen vóór, vier tegen en een blanco stem gekozen. Ze zijn gevraagd door de fracties van Lokaal DNA, CDA, KIJK!!! en Focus. Die hebben de touwtjes in handen nadat op 24 september de drie zittende wethouders opstapten.

Lees ook: Wethouders Meerssen stappen op

De vier partijen zeggen voor wethouders van buitenaf te hebben gekozen om zo de rust in de Meerssense politiek terug te brengen.

Lees ook: Meerssen krijg twee wethouders van buiten

Triest
Fractievoorzitter Gerrit van der Bijl van BRUG-M hekelde die keuze. "Blijkbaar is er niet voldoende kwaliteit in de eigen gelederen. Triest als je bedenkt dat de vier partijen in totaal 71 kandidaten op hun lijst hadden staan bij de gemeenteraadsverkiezingen", zo schamperde Van der Bijl.

Hij sprak ook van 'uitzendkrachten' en hij miste specifieke kennis van gemeentelijke financiën bij de nieuwe wethouders. Verder vindt hij dat de binding met de Meerssense problemen en de gemeenschap ontbreekt. "In het weekend zullen ze afwezig zijn bij evenementen."

'Onze wethouders'
Tegelijk zei de fractievoorzitter van BRUG-M dat IJff en Dupont ook 'onze wethouders' kunnen worden. Volgens hem zal dat liggen aan hun verbindende kwaliteiten en of ze politiek bedrijven op inhoud. "We hopen op samenwerking en vertrouwen in elkaar, want dat moet nog groeien. We kennen elkaar niet", aldus Van der Bijl.

Weloverwogen
Fractievoorzitter Bjorn Molling van Lokaal DNA bestreed dat de keuze voor wethouders van buitenaf een kwestie van armoede was. "Het was juist een weloverwogen en bewust om voor twee zeer ervaren bestuurders te kiezen. Het zijn zwaargewichten. Ik ben blij dat zij bereid zijn Meerssen te gaan besturen", zo verklaarde hij. Richting BRUG-M zei hij ervan overtuigd te zijn dat het ook 'uw wethouders zullen worden'.

Molling vond het 'niet kies' van BRUG-M om aan te nemen dat de twee wethouders niet naar evenementen in de gemeente zouden komen, als die ooit weer mogen plaatsvinden. "Dat heeft u hen niet gevraagd."

Geheime stemming
Wie uiteindelijk tegen de wethouders stemden of blanco is niet exact te bepalen, omdat de stemming geheim is.

Maar het ligt voor de hand dat dat raadsleden van BRUG-M en Het Origineel waren. Eén van de raadsleden van die twee partijen stemde in ieder geval wel voor.

Nieuwe wethouders
Gerard IJff (64, PvdA) is onder meer zestien jaar wethouder van Roermond geweest, van 2002 tot 2018. Hij verklaarde na zijn installatie er alles aan te zullen doen om het vertrouwen van de raad niet te beschamen.

Rein Dupont (62, CDA) was twaalf jaar gemeenteraadslid in Venray en daarna tien jaar lid van het dagelijks bestuur van het Waterschap Peel en Maasvallei en later van het fusiewaterschap Waterschap Limburg. Hij zei in een korte reactie dat er een aantal lastige dossiers op tafel liggen. Hij vertrouwt erop met alle zes partijen in de gemeenteraad te kunnen samenwerken.

Lees ook: Nieuwe wethouders van Meerssen bekend

Begroting
Dinsdag presenteren de twee wethouders al de begroting voor volgend jaar. Die moet sluitend zijn. Dat wil zeggen dat er een gat van 1,7 miljoen euro moet worden gedicht.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen