Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe vergunning helihaven Heythuysen eindelijk definitief

Geplaatst opvrijdag 23 juli 2021 - 21:03

De nieuwe provinciale vergunning voor de helihaven van machinehandel Coolen in Heythuysen is definitief. De Raad van State heeft de bezwaren van twee omwonenden verworpen.

Daarmee komt een einde aan een procedure die zo'n 12 jaar heeft geduurd.

Omzetten
De vergunning voor maximaal 265 helikoptervluchten per jaar komt in de plaats van de huidige vergunning van het Rijk. Die bood ruimte voor 350 vluchten. De provincie moest die vergunning verplicht omzetten. Maar Coolen zelf deed in het najaar van 2016 zelf het aanbod dat aantal naar 265 te verminderen om de procedure te versnellen.

Twee vergunningen gesneuveld
Het was wel de derde poging van de provincie om de vergunning voor Coolen op orde te krijgen. De eerste twee sneuvelden in 2012 en 2015 bij de Raad van State.

De eerste keer werd de vergunning vernietigd omdat de provincie de inspraakprocedure niet goed had gevolgd. Door de tweede zette de Raad van State een streep omdat één van de twee helikopters die worden gebruikt, in een zwaardere categorie ingedeeld moet worden dan in de vergunning was gebeurd.

Scheepsrecht
Voormalig gedeputeerde Ruud Burlet stelde in maart 2020 ervan uit te gaan dat drie keer scheepsrecht is. "We hebben externe hulp en informatie ingeroepen en extra getoetst op geluid en veiligheid", zo zei hij toen.

Lees ook: Derde poging nieuwe vergunning helihaven lijkt te lukken

En de Raad van State heeft de derde en laatste vergunning dus inderdaad in stand gelaten. De twee bezwaarmakers hadden onder meer aangevoerd dat de helihaven zou worden gebruikt voor niet toegestane commerciële vluchten, dat er sprake was van geluidsoverlast en dat ze te dicht bij een beschermd natuurgebied zou liggen. Maar de Raad van State heeft die bezwaren ongegrond verklaard.

Tevreden
Frank Coolen zelf zegt in een reactie blij te zijn dat er nu een einde is gekomen aan deze soap "en dat het woordje omwonenden eindelijk vervangen kan worden door een enkeling".

De advocaat van Coolen - Gilles van de Wouw - vertelt dat hij tegen de familie Coolen had gezegd "nu moet ik na al die jaren op zoek naar een nieuwe cliënt" toen hij ze belde over de uitspraak van de Raad van State. "Want lang heeft het wel geduurd", aldus Van de Wouw. "Gelukkig had de provincie deze derde ronde de zaak goed op orde. En was er een rechter die zich duidelijk in het dossier had verdiept en ter zitting nog veel en diepgaande vragen stelde. Kortom: hiep hiep hoera!", zo de advocaat.

Coolen heeft overigens gedurende de hele procedure wel normaal gebruik kunnen maken van de helihaven op basis van de oude vergunning van het Rijk.

Lees ook: Machinehandel Heythuysen vermindert helikoptervluchten

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen