Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe variant coronavirus ontdekt in Limburg

Geplaatst opmaandag 1 maart 2021 - 12:50

In Noord-Limburg is een nieuwe variant van het coronavirus opgedoken. Deze mutatie wordt als zorgelijk beschouwd, omdat de vaccinatie mogelijk minder goed werkt bij deze variant.

Ook lijkt het erop dat deze variant besmettelijker is dan het originele coronavirus. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Onderzoek
Deze variant, B.1.525 genaamd, is tijdens de kiemsurveillance van het RIVM ontdekt in de GGD-regio Limburg-Noord. Woordvoerder Hans Buskes van de GGD Limburg-Noord kan nog weinig over het opduiken van deze nieuwe coronavariant zeggen. "Dat onderzoekt wordt gedaan aan de hand van een steekproef. We zijn daarom nu samen met het RIVM bezig om te onderzoeken hoe vaak het echt voorkomt. Daarvoor wordt gezocht naar meer samples."

Daarnaast wordt er ook bron- en contactonderzoek verricht om te kijken of deze specifieke variant zich verspreid heeft.

Deze nieuwste coronavariant is inmiddels al aangetroffen in zeker vijftien landen. Als eerst werd hij gemeld in Denemarken.

Zorgelijk
Het ziet ernaar uit dat in deze variant het zogeheten spike-eiwit dusdanig is veranderd, dat de stekeltjes van het virus zich beter aan menselijke cellen kunnen vastklampen. De mutatie die dat veroorzaakt, wordt aangeduid als E484K. Deze specifieke mutatie werd eerder al aangetoond in de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten en wordt als zorgelijk beschouwd.

Door deze mutatie werkt de opgebouwde afweer na vaccinatie of een eerdere besmetting mogelijk minder goed. Ook lijkt het virus zich makkelijker te binden aan cellen in ons lichaam. Dat zorgt ervoor dat deze variant mogelijk besmettelijker is.

Naast de E484K mutatie is bij de B.1.525 variant ook een andere kenmerkende mutatie te vinden (F888L).

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen