Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe Vakschool Heerlen gaat mensen gericht omscholen

Geplaatst opdinsdag 15 juni 2021 - 22:10

Er komt vanaf 1 juli een Vakschool in Heerlen-Noord die op een laagdrempelige manier mensen gaat begeleiden naar de vele openstaande vacatures in Zuid-Limburg.

Vooral in de sectoren techniek, logistiek en ict is het lastig om geschikte werknemers te vinden.

Aanpak Heerlen-Noord
De Vakschool maakt deel uit van het programma van het Rijk om via forse investeringen de sociaal-economische en gezond- en leefbaarheidsachterstanden in de veertien wijken van Heerlen-Noord aan te pakken. Voor de realisatie van de Vakschool geeft de gemeente Heerlen eenmalig 500.000 euro subsidie.

Hoge verwachtingen
"De verwachting is dat de Vakschool echt voor een grensverleggende en structurele verandering zal zorgen in Heerlen-Noord", aldus wethouder Martin de Beer (VVD/D66). "Dit is een al langer gekoesterde wens. Bedrijven zijn ook heel erg enthousiast. Er komt een nieuw en groter potentieel aan arbeidskrachten beschikbaar."

Openstaande vacatures
Zuid-Limburg kende in het vierde kwartaal van vorig jaar 6300 openstaande vacatures, waarvan zo’n 2500 op MBO-niveau. Dat cijfer blijft vrij constant en stijgt eerder dan dat het daalt. "Bedrijven kunnen voor die duizenden vacatures geen geschikte kandidaten vinden", zo stelt wethouder De Beer. "Daar staat tegenover dat veel mensen geen passende baan kunnen vinden. De Vakschool wil dat met maatwerk doorbreken. Het zorgt voor een betere schakel tussen werkgevers en vakkrachten."

Voor de buurt
De Vakschool richt zich onder meer op mensen in de bijstand en op jongeren die moeilijk mee kunnen in het reguliere onderwijs. Ook ervaren (gepensioneerde) vakmensen uit Heerlen-Noord worden bij de Vakschool betrokken. Volgens wethouder De Beer is het een belangrijke opdracht aan de Vakschool om verbinding te maken met de wijken. "Zodat het echt voor de buurt wordt en mensen daar binnenlopen."

Gebouw Emmacollege
De Vakschool gaat van start in een gedeelte van het voormalige Emmacollege aan de Passartweg. De gemeente geeft dat deel van het gebouw in gebruik aan de Vakschool. "Het gebouw is hiervoor ideaal", zo zegt wethouder Loek Damen (Ouderen Partij Heerlen/OPH). "Het ligt centraal in Heerlen-Noord en leent zich voor vakonderwijs binnen én buiten. Denk aan toezicht, (groen)onderhoud en schoonmaak."

Het doel van de Vakschool is om tot eind 2024 minimaal 500 mensen extra op te leiden en aan werk te helpen. De ambitie is dat dat er vanaf 2025 jaarlijks 800 extra worden.

Vereniging
De Vakschool is een samenwerkingsverband tussen nu nog drie partijen. Dat zijn de stichting Werk voor Heerlen, de gemeenschappelijke regeling WSP Parkstad en de Stichting Praktech. Dat is een leer- en ontwikkelschool in Maastricht. Ze gaan met zijn drieën de vereniging 'De Vakschool' oprichten, zodat zoveel mogelijk bedrijven en instellingen lid kunnen worden.

Deel dit bericht via
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Overzicht
Advertentie
Win € 5.000,- shoptegoed!

Weekend van de klant in Genk. Op zaterdag en zondag 2 en 3 oktober in het centrum van Genk. Met straatanimatie, live optredens en prijzenpot van €5.000,- shoptegoed.

Bekijk de actie hier
Uitgelicht
Doe mee aan de Henk Bakt Bakwedstrijd

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt! Opgeven kan t/m 5 oktober 2021.

Meld je hier aan
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen