Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe Tivoli in Aken nu al aan stevige sanering toe

Geplaatst opvrijdag 1 januari 2016 - 13:29

Het stadion van Alemannia Aachen is amper zeven jaar oud, of de arena hangt al van gebreken aan elkaar.

Schimmel op de muren, gastenfans die bij stevige regenval in de tunnel naar het gastenblok een douche krijgen, regenwater dat in ruimtes met dure techniek doordringt, veldverwarming die slechts op een gedeelte van het veld functioneert, stenen die los liggen, gevaarlijk rechtop steken of in een gat verzonken zijn op de 20.000 m2 grote stadionomloop.

​Miljoenenherstel
Nee, we praten niet over de oude vertrouwde en inmiddels gesloopte oude Tivoli in Aachen, maar over het nieuwe Tivoli-stadion, bouwkosten 40 miljoen euro, dat augustus 2009 officieel werd geopend. Het herstel van de vele mankementen gaat miljoenen kosten. De hamvraag wie de kosten moet ophoesten, wordt de komende maanden beantwoord.

Redding voor de club
De 'Aachener Stadionbeteiligungsgesellschaft' (ASB) heeft bouwondernemer Walter Hellmich, die verschillende Duitste voetbalstadions realiseerde, aansprakelijk gesteld en voor de rechter gedaagd. ASB, een dochtermaatschappij van de Stadt Aachen, kocht begin 2015 de Tivoli voor één euro. Daarmee werd hoofdbespeler Alemannia Aachen, dat dreigde te bezwijken onder de onderhoudskosten en bovenal de aflossingskosten voor een faillissement behoed.

Exploitatie
De club betaalt nu alleen nog de huur, gerelateerd is aan het niveau waarop de club speelt. In de Regionalliga is dat een bedrag onder de 300.000 euro. Door het verhuren van de ruimten en het organiseren van activiteiten wordt de ASB geacht de exploitatie rendabel te krijgen.

Dagvaarding
In 2016 is dat (nog) niet gelukt. De enorme onderhoudskosten hangen ook ASB als een molensteen om de nek. Daarbij komt het herstel van de mankementen in de Tivoli. Er is bij de rechtbank een lijst ingediend met 50 graverende fouten. ASB hoopt die kostenpost goeddeels te kunnen verhalen op bouwheer Hellmich. Een dag voordat de vijfjarige garantiestelling afliep plofte er bij diens bouwconcern een dagvaardiging en claim van ASB op de mat. De rechterlijke uitspraak wordt in de loop van dit jaar verwacht.

Deel dit bericht via
1limburg graphic amateurvoetbal

Bekijk de amateurvoetbaluitslagen.

Gerelateerde berichten

Stad Aken koopt Tivoli-stadion
Kaartverkoop Alemannia Aachen wegens succes stilgelegd
Alemannia Aachen speelt voor recordaantal mensen
Trainer Alemannia Aachen stapt op
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen