Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe start- en landingsbaan MAA komt pas in 2022

Geplaatst opmaandag 8 februari 2021 - 16:09

De aanleg van de nieuwe start- en landingsbaan op Maastricht Aachen Airport (MAA) heeft opnieuw vertraging opgelopen.

In juni 2020 werd nog gemeld dat de aanleg in het najaar van dit jaar zou plaatsvinden in plaats van begin dit jaar. Nu komt de nieuwe baan er pas in 2022. Als het qua planning lukt in het voorjaar, anders in het najaar. Want de baan kan alleen voor of na het toeristisch hoogseizoen worden vernieuwd.

Verantwoord
Wel worden dit jaar al een aantal noodzakelijke kleinere onderhoudswerkzaamheden aan de huidige baan uitgevoerd waardoor het doorschuiven verantwoord is en de risico's acceptabel.

Kosten
De vertraging van de aanleg van de nieuwe baan heeft een aantal oorzaken. Zo wil het provinciebestuur dat de kosten veel preciezer worden geraamd. Dat wil zeggen met het maximale zekerheidspercentage van 85 procent.

Het doet dat in gedachtig de lessen bij andere infra-projecten zoals de randweg rond autofabriek VDL Nedcar en de elektrificatie van de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen. Die projecten bleken fors duurder dan waar eerder was van uitgegaan.

Lees ook: Besluit over nieuwe start- en landingsbaan pas in oktober

Regels
Verder wordt het ontwerp dat er nu ligt, momenteel getoetst aan de regels van het Europees Agentschap voor de veiligheid van de luchtvaart (EASA), zo schrijft directeur beheer en infrastructuur van MAA Gé Waeijen aan de provincie.

Vervolgens moeten eventuele afwijkingen van de regels nader worden afgestemd met de Inspectie Leefomgeving en Transport. En wordt er nog een second opinion uitgevoerd naar het ontwerp en de planning van de werkzaamheden.

"Dat betekent dat wij nog enkele maanden nodig hebben om een goed onderbouwd voorstel aan de aandeelhouder provincie voor te leggen", stelt directeur Waeijen.

Zes maanden
Daarna volgt de fase van aanbesteding die ongeveer vier maanden duurt. De voorbereidingstijd voor de bouwaannemer na gunning van het project wordt geraamd op zes maanden.

Vertrouwelijk
Vrijdag wordt de Statencommissie Economie vertrouwelijk bijgepraat over de stand van zaken en de kostenraming op dit moment.

Lees ook: Nieuwe start- en landingsbaan MAA pas eind volgend jaar

Begroting
Tot nu toe werd uitgegaan van een investering van 25,6 miljoen euro in de nieuwe start- en landingsbaan. Dat bedrag is ook opgenomen in de begroting. Maar dat bedrag is gebaseerd op een "grove kostenkengetallen berekening", zo meldt gedeputeerde Joost van den Akker aan het Limburgs Parlement.

De kans is dus reëel dat dat bedrag hoger uitvalt. Het is de bedoeling dat het Limburgs Parlement voor de zomer een definitief besluit neemt over de nieuwe baan.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen