Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe stap in aanbesteding sneltram Hasselt-Maastricht

Geplaatst opdonderdag 28 mei 2020 - 14:49

De aanbesteding van de sneltram Hasselt-Maastricht is een nieuwe fase ingegaan.

De bedrijven die voor de aanleg van het spoor en het trammaterieel in aanmerking komen zijn geselecteerd.

Tussenstapje
Binnenkort start het proces waarbij uiteindelijk een keuze moet worden gemaakt wie het werk daadwerkelijk mag gaan uitvoeren. Die zogeheten gunningsfase gaat 18 tot 20 maanden duren. In een gezamenlijke brief aan het Limburgs Parlement en de gemeenteraad van Maastricht schrijven gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) en wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) dat ‘de afspraak dat er in 2024 zou worden gestart met rijden vooralsnog overeind blijft staan’.

Knoop
In de fase van de gunning is ook ruimte ingebouwd om een knoop door te hakken over het precieze tracé van de tram in Hasselt. "Daarmee vormt de discussie daarover geen barrière meer voor de start van de gunningsfase", zo melden de beide bestuurders.

(On)mogelijkheden
Het eind 2018 aangetreden gemeentebestuur in Hasselt wil af van het station als eindpunt omdat de tram dan door een nabijgelegen wijk moet rijden. Het is er voorstander van de tram te laten lopen over de Kleine Ring. Momenteel loopt nog een studie naar de (on)mogelijkheden. Eerder is afgesproken dat eventuele meerkosten door de situatie in Hasselt voor rekening komen van de Vlaamse partners.

Trams
Het is de bedoeling dat de werkzaamheden aan het tramspoor eind 2021 of begin 2022 beginnen. In 2022 wordt duidelijk wie de trams mag gaan leveren. In de brief van Mackus en Krabbendam wordt ook nog verwezen naar Vlaams minister Lydia Peeters van mobiliteit uit het Belgisch-Limburgse Dilsen-Stokkem.

Zeven jaar te laat
"Met alle stappen die er nog gezet moeten worden in het dossier schat minister Peeters in dat er wellicht geen sprake zal zijn van enige vertraging op de gehele duur van het project", zo staat er. Als de sneltram Hasselt-Maastricht daadwerkelijk in 2024 gaat rijden, is dat zeven jaar later dan in het oorspronkelijke scenario.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen