Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe stap in aanbesteding sneltram Hasselt-Maastricht

Geplaatst opdonderdag 28 mei 2020 - 14:49

De aanbesteding van de sneltram Hasselt-Maastricht is een nieuwe fase ingegaan.

De bedrijven die voor de aanleg van het spoor en het trammaterieel in aanmerking komen zijn geselecteerd.

Tussenstapje
Binnenkort start het proces waarbij uiteindelijk een keuze moet worden gemaakt wie het werk daadwerkelijk mag gaan uitvoeren. Die zogeheten gunningsfase gaat 18 tot 20 maanden duren. In een gezamenlijke brief aan het Limburgs Parlement en de gemeenteraad van Maastricht schrijven gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) en wethouder Gert-Jan Krabbendam (GroenLinks) dat ‘de afspraak dat er in 2024 zou worden gestart met rijden vooralsnog overeind blijft staan’.

Knoop
In de fase van de gunning is ook ruimte ingebouwd om een knoop door te hakken over het precieze tracé van de tram in Hasselt. "Daarmee vormt de discussie daarover geen barrière meer voor de start van de gunningsfase", zo melden de beide bestuurders.

(On)mogelijkheden
Het eind 2018 aangetreden gemeentebestuur in Hasselt wil af van het station als eindpunt omdat de tram dan door een nabijgelegen wijk moet rijden. Het is er voorstander van de tram te laten lopen over de Kleine Ring. Momenteel loopt nog een studie naar de (on)mogelijkheden. Eerder is afgesproken dat eventuele meerkosten door de situatie in Hasselt voor rekening komen van de Vlaamse partners.

Trams
Het is de bedoeling dat de werkzaamheden aan het tramspoor eind 2021 of begin 2022 beginnen. In 2022 wordt duidelijk wie de trams mag gaan leveren. In de brief van Mackus en Krabbendam wordt ook nog verwezen naar Vlaams minister Lydia Peeters van mobiliteit uit het Belgisch-Limburgse Dilsen-Stokkem.

Zeven jaar te laat
"Met alle stappen die er nog gezet moeten worden in het dossier schat minister Peeters in dat er wellicht geen sprake zal zijn van enige vertraging op de gehele duur van het project", zo staat er. Als de sneltram Hasselt-Maastricht daadwerkelijk in 2024 gaat rijden, is dat zeven jaar later dan in het oorspronkelijke scenario.

Opnames voor Kwizzele op L1 TV beginnen weer!
Wil je meedoen? Meld je aan als Kwizzele-kandidaat.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
Zuiderse Zomerdeals!

De zomer rijdt ons tegemoet! Hét moment om te profiteren van onze Zuiderse Zomerdeals! Wil jij een uitstekend onderhouden occasion aanschaffen tegen de meest aantrekkelijke prijs? Dat kan!

Met een veelzijdig aanbod occasions bieden wij elke rijder een passende auto. Ook jou.

Schakel in de hoogste versnelling naar onze website en profiteer van de beste Zomerdeals!

Profiteer van de beste Zomerdeals!
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen