Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe reeks arrestaties in 'operatie Albanië'

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 14:23

Er komt een nieuwe reeks arrestaties in het omvangrijke drugsdossier, waarin tientallen Albanezen en enkele Marokkaanse Belgen de hoofdrol spelen.

Dat meldt justitie dinsdag. Op 21 mei werden er al zestien mensen gearresteerd; dat aantal wordt verdubbeld.

Lees ook: Nieuwe verdachte aangehouden voor Albanees drugsnetwerk

Verdenking onbekend
Eerder op de dag bevestigde advocaat Peer Szymkowiak dat er in ieder geval één extra aanhouding zou volgen. Szymkowiak staat die verdachte bij. Het gaat om de vrouw van één van de hoofdverdachten, Chihab A. (40). Nu blijkt dat zij onderdeel is van een reeks nieuwe arrestaties. Vooralsnog is niet duidelijk waarvan deze vrouw precies verdacht wordt, of waarvoor de andere verdachten worden gearresteerd.

Telefoons en computers
Volgens officier van justitie Peter Huttenhuis gaat het om 'redelijk omkaderde feiten', waardoor de nieuwe arrestaties de zaak niet te veel zullen vertragen. Huttenhuis stelt dat er eind december een einddossier op tafel ligt. Naast de nieuwe arrestaties, moet er ook nog onderzoek worden gedaan naar meerdere telefoons en computers.

Link met Lushnjë
De meeste verdachten in het dossier zijn van Albanese komaf. Nog specifieker; bijna alle verdachten komen uit Lushnjë, een stad in het westen van Albanië. Zij zouden 87 drugspanden hebben gerund, voornamelijk in Geleen en omgeving. De Albanezen konden jarenlang hun gang gaan, doordat het Geleense bedrijf Europrofex ze uit de wind hield. Het bedrijf betaalde volgens justitie alle woonlasten en zorgde voor valse identiteitsbewijzen en loonspecificaties.

Lees ook: Zes belangrijke spelers voor rechter in 'dossier Albanië'

Zes hoofdverdachten
Europrofex werd gerund door een groep Marokkaanse Belgen, waaronder wie de eerder genoemde Chihab A. De leiding van dit bedrijf zou in direct contact hebben gestaan met een aantal Albanese kopstukken. Er zijn tot dusver zes hoofdverdachten, die volgens justitie een criminele organisatie vormden; Chihab en zijn Europrofex-collega Abdnbie B. (40), Haxhi P. (34), Erion P. (39) en Asteri L. (39) zitten vast.

Kopstuk op de vlucht
De zesde hoofdverdachte is de gevluchte Ilirian. Hij is spoorloos, sinds er een inval werd gedaan bij een van zijn hennepplantages in de Geleense Orchideestraat. Een andere verdachte, Romeo G. (30), werd eerder ook gezien als één van de leiders van de groep Albanezen. Vooralsnog is er echter te weinig bewijs om hem die rol toe te dichten.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Download 't OLS-Spel en schiet mee!
Uitgelicht
Geef ook je team op voor het OLS komende zondag!

Al meer dan honderd jaar is het jaarlijkse Oud Limburgs Schuttersfeest (OLS) een van de grootste culturele evenementen in Limburg. Vanwege de coronacrisis gaat het OLS dit jaar niet door. L1 heeft een alternatief ontwikkeld: schieten via een app.

Dankzij de gratis app kun je zelf beleven hoe het is om onder een schuttersboom te staan met een buks. Mikken op de bölkes, rekening houden met de wind. En hoe is het met de spanning?

Zondagmiddag 5 juli kunnen zestallen via de app tegen elkaar spelen. ‘Echte’ schutters, maar ook sportvrienden, vriendinnenclubs en families kunnen deelnemen. Vooraf inschrijven is wel noodzakelijk.

Download hier de gratis app en geef je team op
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen