Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe reeks arrestaties in 'operatie Albanië'

Geplaatst opdinsdag 3 september 2019 - 14:23

Er komt een nieuwe reeks arrestaties in het omvangrijke drugsdossier, waarin tientallen Albanezen en enkele Marokkaanse Belgen de hoofdrol spelen.

Dat meldt justitie dinsdag. Op 21 mei werden er al zestien mensen gearresteerd; dat aantal wordt verdubbeld.

Lees ook: Nieuwe verdachte aangehouden voor Albanees drugsnetwerk

Verdenking onbekend
Eerder op de dag bevestigde advocaat Peer Szymkowiak dat er in ieder geval één extra aanhouding zou volgen. Szymkowiak staat die verdachte bij. Het gaat om de vrouw van één van de hoofdverdachten, Chihab A. (40). Nu blijkt dat zij onderdeel is van een reeks nieuwe arrestaties. Vooralsnog is niet duidelijk waarvan deze vrouw precies verdacht wordt, of waarvoor de andere verdachten worden gearresteerd.

Telefoons en computers
Volgens officier van justitie Peter Huttenhuis gaat het om 'redelijk omkaderde feiten', waardoor de nieuwe arrestaties de zaak niet te veel zullen vertragen. Huttenhuis stelt dat er eind december een einddossier op tafel ligt. Naast de nieuwe arrestaties, moet er ook nog onderzoek worden gedaan naar meerdere telefoons en computers.

Link met Lushnjë
De meeste verdachten in het dossier zijn van Albanese komaf. Nog specifieker; bijna alle verdachten komen uit Lushnjë, een stad in het westen van Albanië. Zij zouden 87 drugspanden hebben gerund, voornamelijk in Geleen en omgeving. De Albanezen konden jarenlang hun gang gaan, doordat het Geleense bedrijf Europrofex ze uit de wind hield. Het bedrijf betaalde volgens justitie alle woonlasten en zorgde voor valse identiteitsbewijzen en loonspecificaties.

Lees ook: Zes belangrijke spelers voor rechter in 'dossier Albanië'

Zes hoofdverdachten
Europrofex werd gerund door een groep Marokkaanse Belgen, waaronder wie de eerder genoemde Chihab A. De leiding van dit bedrijf zou in direct contact hebben gestaan met een aantal Albanese kopstukken. Er zijn tot dusver zes hoofdverdachten, die volgens justitie een criminele organisatie vormden; Chihab en zijn Europrofex-collega Abdnbie B. (40), Haxhi P. (34), Erion P. (39) en Asteri L. (39) zitten vast.

Kopstuk op de vlucht
De zesde hoofdverdachte is de gevluchte Ilirian. Hij is spoorloos, sinds er een inval werd gedaan bij een van zijn hennepplantages in de Geleense Orchideestraat. Een andere verdachte, Romeo G. (30), werd eerder ook gezien als één van de leiders van de groep Albanezen. Vooralsnog is er echter te weinig bewijs om hem die rol toe te dichten.

Stem op de Lage Landenlijst!
Ga naar L1.nl/deLageLandenlijst

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Advertentie
'Ik wil iets terug doen voor de maatschappij’

Envida mag zich gelukkig prijzen met de bijna 1.000 vrijwilligers die zich iedere dag met hart en ziel inzetten voor onze bewoners. Hartelijk dank daarvoor!

Zoekt u een zinvolle dagbesteding, voelt u zich aangetrokken tot de zorg en wilt u onze bewoners een dag met een gouden randje bezorgen? Denk dan eens na over vrijwilligerswerk bij Envida. U ondersteunt ons om onze bewoners een zo prettig mogelijke woonsituatie te bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het creëren van gezelligheid in de huiskamer, als begeleider bij een wandelgroep, maar ook door mee te helpen in het restaurant.

Als u interesse heeft in vrijwilligerswerk bij Envida, kunt u contact opnemen met het woonzorgcentrum van uw voorkeur. Onze collega’s zullen met u de mogelijkheden bespreken.

Bekijk hier alle mogelijkheden
Hoofdredacteur voor een dag
Uitgelicht
Word Hoofdredacteur voor een dag

We geven je twee dagen L1 TV cadeau. Neem plaats op de stoel van hoofdredacteur van L1 en maak je eigen programmagids. Jij mag bepalen wat we uitzenden op maandag 23 en dinsdag 24 december,. Voor velen vrije dagen, met lekker veel tijd om ook overdag televisie te kijken.

Jij mag bepalen wat we uitzenden op 23 en 24 december.

Geef hier je favoriete programma's door
22 december op L1 TV: Ben Verbong Dag
Uitgelicht
Ben Verbong Dag op L1 TV

De Tegelse filmregisseur Ben Verbong zit 50 jaar in het vak. L1 viert dit jubileum 22 december met de Ben Verbong Dag.

De regisseur van onder meer de Nederlandse succesfilm ‘Het meisje met het rode haar’ maakte speciaal voor L1 een selectie. Bijvoorbeeld de film Honigfrauen over Oost- en Westduitsers gescheiden op vakantie aan het Balatonmeer. Of de lotgevallen van de Oostenrijkse Von Trapp Family. Maar ook vreemdelinghaat in een Berlijnse tram.

Bekijk hier de programmagids van 22 december
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen