Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe poging om praalwagens over A76 te krijgen

Geplaatst opdonderdag 17 augustus 2017 - 17:35

Burgemeester Leurs-Mordang van Stein heeft de minister van Infrastructuur en Milieu gevraagd de wet aan te passen zodat carnavalswagens over de snelweg mogen.

Dit naar aanleiding van de problemen met de overtocht over de A76 gedurende de carnavalsperiode.

Wetgeving
Het probleem is dat praalwagens van carnavalsgroepen met halfvasten niet via de A76 naar België mogen om daar aan optochten mee te doen. Rijkswaterstaat kan dit niet toelaten, omdat dit volgens de wet niet mag. De burgemeester geeft aan dat zij twee opties ziet om een overtocht toch mogelijk te maken.

Stoet
Praalwagens mogen deelnemen aan een stoet, maar voor het transport van en naar de stoet is nog geen wet. Als dit in de wet onder de noemer 'stoet' wordt vastgelegd, zou het volgens de burgemeester mogelijk worden om de overtocht te maken op een moment dat het minder druk is op de snelweg.

Lees ook: A76 blijft taboe voor praalwagen

Aanpassen
De tweede mogelijkheid is om de wetsartikelen in de Wegenverkeerswet aan te passen, zodat ook de overtocht van praalwagens past binnen de geldende wetgeving.

Inhaalgedrag
De gemeente, provincie en carnavalsgroepen hebben nogmaals geconcludeerd dat de overtocht via de A76 korter en veiliger is dan het alternatief; 40 km omrijden over 80 km-wegen en verkeersonveilig inhaalgedrag. De brief is mede afkomstig van gedeputeerde Hubert Mackus, de burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen en door de woordvoerder namens #A76gate Ron de Rooij.

Limburgs nieuws in je mailbox? Klik hier

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Kamerleden willen carnavalswagens op de snelweg
Belgische politie begeleidt praalwagens naar halfvasten
Praalwagens tóch met toestemming over snelweg naar België
Toch ongeluk tijdens overtocht praalwagens op A76
Overzicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu
Uitgelicht
Het verhaal van een Limburgse wereldster: André Rieu

Violist en orkestleider André Rieu vertelt in een openhartig interview over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleder en entertainer van wereldformaat.

Rieu stelde samen met zijn vrouw Marjorie voor L1 TV exclusief een programma samen met hoogtepunten van alle concerten op het Vrijthof in Maastricht.

Zaterdag en zondag op L1 TV
Dit zijn de 20 finalisten van het LVK
Uitgelicht
Kom helemaal in de stemming voor de LVK-Finale

Ze zijn bekend: de 20 finalisten van het LVK 2021! De artiesten werden verrast tijdens een waanzinnige uitzending live op L1 Radio en L11Alaaf.

De finale van het 45ste Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer 2021 vindt plaats op vrijdag 5 februari 2021 en zal worden uitgezonden op L1 Radio, L1 TV en L11 Alaaf Facebook.

LVK-Finale vrijdag 5 februari vanaf 20:00 live bij L11 Alaaf
Uitgelicht
KBO en L1 brengen Limburg opnieuw in beweging

Op 1 februari maakt het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ een comeback op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen