Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe poging helikoptervergunning Heythuysen

Geplaatst opdinsdag 18 februari 2020 - 22:52

De provincie probeert opnieuw om machinehandel Coolen in Heythuysen een nieuwe vergunning te verlenen voor helikoptervluchten vanaf de eigen helihaven.

Het is de derde poging in tien jaar om de papieren in orde te krijgen.

Minder vluchten
Het gaat om 265 vluchten per jaar. Bij de eerste twee - vernietigde - vergunningen was nog sprake van 350 vluchten. Maar ruim drie jaar geleden kwam het bedrijf zelf met het voorstel terug te gaan naar 265 vluchten. Dan zou een simpeler vergunning voldoende zijn.

Vernietigd
De eerste vergunning voor Coolen werd in 2012 door de Raad van State vernietigd omdat de provincie de inspraakprocedure niet goed had gevolgd. Door de tweede zette de Raad van State in 2015 een streep omdat één van de twee helikopters die de machinehandel gebruikt in een zwaardere categorie ingedeeld had moeten worden.

Goede hoop
Het provinciebestuur verwacht dat de nieuwe vergunning dit keer “zowel op inhoud als procedureel de toets bij de Raad van State zal doorstaan.” Volgens de provincie zijn eerdere gebreken hersteld, en onderzoeken en de externe veiligheid up-to-date gebracht. Het wijst er verder op dat de gemeente Leudal de helihaven heeft opgenomen in het bestemmingsplan buitengebied en er dus geen bezwaar tegen heeft.

Verzet
In het verleden verzetten de Natuur en Milieufederatie Limburg en een aantal omwonenden zich fel tegen de helihaven, onder meer omdat die te dicht bij een natuurgebied zou liggen en ook voor geluidsoverlast zou zorgen. Het provinciebestuur stelt dat ook nu een 'beroepsprocedure in de lijn der verwachting ligt.' Dus opnieuw tot aan de Raad van State.

Op 3 april neemt het Limburgs Parlement een besluit over de nieuwe vergunning voor de helihaven. Coolen mag momenteel op basis van de oude Rijksvergunning op papier 350 vluchten per jaar uitvoeren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen