Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe pijnstilling bij operatie dikkedarmkanker VieCuri

Geplaatst opmaandag 10 mei 2021 - 11:55

Chirurg-oncoloog Jeroen Vogelaar van het VieCuri ziekenhuis bedacht een nieuw soort pijnstilling voor patiënten die een darmoperatie hebben gehad. In plaats van een infuus met morfine krijgen patiënten een pijnstilkatheter.

De methode is inmiddels overgenomen door andere ziekenhuizen.

Bijwerkingen van morfine
Chirurg-oncoloog Jeroen Vogelaar bedacht deze alternatieve methode omdat mensen, vooral ouderen, vaak last hebben van de bijwerkingen van morfine. Het gaat dan om onder meer misselijkheid, duizeligheid, valgevaar, obstipatie en bij langer gebruik is er kans op verslaving. Vogelaar wil daarom zo min mogelijk morfine gebruiken als pijnstiller na een operatie.

Slangetje in de wond
Hoe werkt de pijnstilkatheter? "Meteen na de ingreep plaatsen we een dun slangetje in de wond", zo legt Vogelaar uit in het persbericht. "Dat slangetje loopt naar de buikwand, waar het wordt aangesloten op een vacuümpompje. Dit pompje is zo afgesteld dat er continu een pijnstillend middel via de wond op het buikvlies komt, precies op de plek waar de zenuwen zich bevinden die voor de meeste pijn zorgen."

De voordelen van deze methode zijn dat patiënten eerder uit bed kunnen, minder pijn hebben en daardoor ook dagen eerder naar huis kunnen. "Het is echt een win-winsituatie."

Bredere toepassing
Deze methode werd als eerste in VieCuri toegepast. Andere ziekenhuizen hebben die inmiddels overgenomen. Mogelijk wordt de pijnstilkatheter in de toekomst niet alleen bij dikkedarmkankeroperaties, maar ook bij andere ingrepen ingezet zoals mammachirurgie.

Award
De nieuwe techniek is genomineerd voor een Zinnige Zorg Award van zorgverzekeraar VGZ. Die award gaat naar zorg die direct voordeel voor de patiënt oplevert en ook goed door andere zorgverleners over te nemen is. Op 1 juni wordt de winnaar bekendgemaakt.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen