Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe partijen na tumultueuze periode in Meerssen

Geplaatst opmaandag 5 maart 2018 - 2:54

Er doen in Meerssen ook dit keer zes partijen mee. Maar dat zijn niet dezelfde als in 2014.

De VVD, jarenlang een factor van belang in Meerssen, doet niet meer mee. Ze heeft te weinig goede kandidaten weten te vinden.

Verdwenen VVD-wethouders
VVD-wethouder Désirée Cortenraede heeft per 1 februari ontslag genomen. Zij meldde zich enkele maanden geleden ziek. Cortenraede volgde in december 2015 Eugène Glimmerveen op. Haar partijgenoot stopte er toen plotseling mee en stapte uit de politiek.

Ruzie bij de lokale partij PGM heeft tot een splitsing en twee lijsten geleid: Lokaal DNA en Het Origineel.

Limburg_stemt

Turbulente periode
Meerssen kende opnieuw een turbulente periode. Na de verkiezingen van 2014 kwam er een coalitie van de toen twee nieuwe lokale partijen Brug-M en Focus met PGM. Maar die coalitie hield maar iets meer dan een jaar stand. Focus en PGM zegden het vertrouwen op in Brug-M. Die zou zich niet loyaal hebben gedragen in een aantal dossiers zoals de invoering van de precariobelasting en de toekomst van de Proosdijschuur.

Ook zou Brug-M achter de rug van de twee andere partijen om KIJK!!! en VVD hebben benaderd om tot een nieuwe coalitie te komen.

Tweede coalitie
Na de val van de eerste coalitie vonden PGM, Focus en VVD elkaar. Maar die coalitie kan maar bogen op een minieme meerderheid van 8 van de 17 zetels. Bovendien ontstond er een wethouderscarrousel. Wethouder Marleen Gubbels werd al snel ziek en kon haar functie daardoor niet meer uitoefenen, Zij werd eind september 2015 vervangen door een wethouder van buiten, Berry van Rijswijk. Hij was eerder wethouder voor GroenLinks in Sittard-Geleen en ook oud-statenlid.

Wethouderscarroussel
VVD-wethouder Eugène Glimmerveen stapte ook al na een half jaartje op en werd vervangen door Desirée Cortenraede. Maar ook zij gaf er uiteindelijk de brui aan. Het zou niet langer boteren met de andere collegeleden. In de ogen van Cortenraede was er sprake van oncollegiaal gedrag, geroddel en macht boven inhoud. Wethouder Guido Houben van PGM is dan ook de enige wethouder die de hele periode in functie is geweest.

Breekpunten
De verhoudingen en omgangsvormen binnen de gemeenteraad bleven matig tot slecht. Met vaak felle confrontaties, zeker nadat Brug-M naar de oppositiebanken was verwezen. Eén van de heikele punten was het accommodatiebeleid dat in Meerssen achterop was geraakt. Daarover werd voor en achter de schermen flink gebakkeleid.

Pas in december 2017 kwam wethouder Van Rijswijk met een plan voor de tennisverenigingen en gemeenschapshuizen.

Geharrewar binnen Partij Groot Meerssen
De huidige partij Partij Groot Meerssen (PGM) doet dit keer onder de naam Lokaal DNA mee. Dat is het gevolg van een conflict met de oprichter van de partij, oud-wethouder en oud-raadslid Luc Volders.

Volders wilde weer een actievere rol gaan spelen binnen PGM en wilde daarom op plaats 8 van de kandidatenlijst. Maar een meerderheid van de leden was daartegen. Daarop stapte Volders op maar claimde wel de naam voor zijn nieuwe, eigen partij waarmee hij ook meedoet.

Overstappen van VVD naar Lokaal DNA
​PGM besloot daarop onder de naam Lokaal DNA op te komen. Lijsttrekker is fractievoorzitter Björn Molling, voor raadslid Hay Dolmans. Derde staat wethouder Guido Houben. Hij werd in 2014 als wethouder van buiten door PGM aangetrokken. Vierde is Bert Ummels. Die zit nu nog voor de VVD in de gemeenteraad. Maar die partij doet nu dus niet meer mee.

Fractievoorzitter Jan Gulikers is lijsttrekker bij Brug-M. Daarna volgen de andere vier zittende raadsleden: Tiny Gorissen (2e), Jacques Arntz (3e), Gerrit van der Bijl (4e) en Sjraar Hovens (5e).

Bij Focus trekt met Roger Thijssen ook de fractievoorzitter de lijst, voor de raadsleden Björn Hendriks en Frank Sünnen. Raadslid Ingmar Wagenaar is lijstduwer.

Uitroeptekens bij Kijk
Fractievoorzitter Paul Sanders is lijsttrekker van de lijst Kijk!!!. Kijk!!! is een samenwerkingslijst van PvdA, GroenLinks en D66. Raadslid Andreas Pohle staat op de tweede plaats. Oud-wethouder, oud-raadslid en oud-GroenLinks Limburg voorzitter Marc Schats is lijstduwer.

Vernieuwd CDA
Het CDA heeft de kop van de lijst vernieuwd. Lijsttrekker is voor het eerst Marly Heusschen, Zij stond in 2014 nog op de 4e plaats. Tweede is nieuweling : Michaël Hendriks. Zittend raadslid en oud-statenlid Agnes Jonkhout staat derde. Zij zit sinds 2010 in de gemeenteraad en daarvoor van 1998 tot 2004. In 2014 was Jonkhout nog lijsttrekker.

Het Origineel
Luc Volders is de lijsttrekker van de nieuwe partij Het Origineel. Daarmee verwijst hij naar de door hem opgerichte partij PGM. Vandaar ook de naam. Volders doet met een eigen lijst mee vanwege de ruzie bij PGM. Tweede op de lijst staat Remco Vertommen, derde André Gruyters.

Zetelverdeling
17 zetels (op basis van de verkiezingsuitslag van 2014)
Brug-M 5
Focus 4
PGM 3
Kijk!!! 2
VVD 2
CDA 1

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl