Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe opzet Euregio Maas-Rijn van start

Geplaatst opdonderdag 4 april 2019 - 17:14

In Luik is de nieuwe opzet van de Euregio Maas-Rijn officieel van start gegaan. Het samenwerkingsverband is vanaf 1 april een zogeheten EGTS, een Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking.

Daardoor wordt het gemakkelijker om Europese subsidie te krijgen voor grensoverschrijdende projecten. Ook krijgen de vertegenwoordigers van de 'parlementen' van de vijf deelnemende regio's meer invloed. Ook kunnen grensoverschrijdende structuren worden opgezet met een eigen rechtspersoonlijkheid, los van hogere overheden.

Gremia
De Euregio Maas-Rijn is een samenwerkingsverband van Nederlands- en Belgisch Limburg, de provincie Luik, de regio Aken en de Duitstalige Oostkantons in België.
In de nieuwe opzet is er een algemene vergadering met 35 stemgerechtigde leden, zeven per regio. Die stelt jaarlijks de begroting en het werkplan vast.

Leden
Voor Nederlands-Limburg hebben daarin gouverneur Theo Bovens, D66-gedeputeerde Hans Teunissen, burgemeester Annemarie Penn-te Strake van Maastricht en de statenleden Robert Housmans (PVV), Leon Vaessen (D66) en Leon Bastiaans (VVD) zitting. Eén plaats is nog vacant. Bovens en Teunissen maken ook deel uit van het bestuur dat het beleid van de EGTS Euregio Maas-Rijn moet uitvoeren. Per regio zitten er twee bestuurders in.

Volksvertegenwoordigers weg
Voorheen bestond er een Euregioraad met volksvertegenwoordigers. Maar die is nu verdwenen. Volgens directeur Michael Dejozé van de Euregio Maas-Rijn worden met de nieuwe structuur de belangen van de burgers in het grensgebied het beste gediend. "Grensoverschrijdende belemmeringen op gebieden die dicht bij de burger staan, kunnen zo uit de weg worden geruimd. Met name op het gebied van gezondheidszorg, arbeidsmarkt en mobiliteit", aldus Dejozé.

Lees ook: Provincie akkoord met nieuwe opzet Euregio

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
L1 Hittegolf
Uitgelicht
Win een gratis airco bij de L1 Hittegolf op L1 Radio!

Boh, wat is het warm he. Maar goed dat je L1 Radio hebt op staan. Van donderdag t/m woensdag kun je op werkdagen genieten van de L1 Hittegolf!

Heerlijke zomerhits, tips én je maakt ook nog eens kans op een gratis airco. De L1 Hittegolf is iedere werkdag van 06:00 - 19:00 op L1 Radio.

Maak hier kans op de gratis airco
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen