Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe oplossing voor dode huisdieren in Venlo

Geplaatst opvrijdag 31 januari 2020 - 16:50

Dierenuitvaartcentrum Venlo begint als eerste in Europa met het cremeren van dode dieren in vloeistof.

Het centrum gebruikt daarvoor een techniek die nieuw is in de Europese lijkbezorging: resomeren.

Watercrematie
Bij dat proces vindt geen lijkverbranding plaats. Daardoor is er geen uitstoot van CO2. Vanaf 15 februari is het mogelijk om huisdieren milieuvriendelijk te verassen op basis van deze watercrematie.

Warm bad
Bij resomeren gaat het dode dier in een warm bad en bij dat water komt kaliumhydroxide. "Het water is 95 graden en met die stof erbij versnelt de ontbinding van de stoffelijke resten", legt Sandro Volpe van het uitvaartcentrum uit. “Na 18 tot 20 uur zijn alleen nog de botten over.” Die worden vervolgens vermalen tot as.

Primeur
Daarmee heeft het Venlose centrum naar eigen zeggen een primeur te pakken. "Als eerste in Europa gebruiken we deze techniek", stelt Volpe. Hij zegt die claim waar te maken, omdat de Amerikaanse leverancier van het apparaat de enige ter wereld is die deze machine aanbiedt en niet eerder in Europa heeft geleverd.

Paarden
Het grootste dier dat het centrum een watercrematie kan geven heeft op dit moment het formaat van een Deense dog. In de toekomst wil Volpe ook paarden kunnen resomeren.

Onderzoek
Onderzoeksinstituut TNO concludeerde in 2011 al dat dit resomeren milieuvriendelijker is dan een 'gewone' crematie in een verbrandingsoven. Het instituut stelt dat resomeren duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparender en mogelijk zelfs voordeliger is dan begraven of cremeren.

Verboden
Het resomeren van mensen is in Nederland nog altijd verboden, ondanks dat in juni 2018 een meerderheid van de Tweede Kamer voorstander was van de invoering van deze techniek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen