Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe oplossing voor dode huisdieren in Venlo

Geplaatst opvrijdag 31 januari 2020 - 16:50

Dierenuitvaartcentrum Venlo begint als eerste in Europa met het cremeren van dode dieren in vloeistof.

Het centrum gebruikt daarvoor een techniek die nieuw is in de Europese lijkbezorging: resomeren.

Watercrematie
Bij dat proces vindt geen lijkverbranding plaats. Daardoor is er geen uitstoot van CO2. Vanaf 15 februari is het mogelijk om huisdieren milieuvriendelijk te verassen op basis van deze watercrematie.

Warm bad
Bij resomeren gaat het dode dier in een warm bad en bij dat water komt kaliumhydroxide. "Het water is 95 graden en met die stof erbij versnelt de ontbinding van de stoffelijke resten", legt Sandro Volpe van het uitvaartcentrum uit. “Na 18 tot 20 uur zijn alleen nog de botten over.” Die worden vervolgens vermalen tot as.

Primeur
Daarmee heeft het Venlose centrum naar eigen zeggen een primeur te pakken. "Als eerste in Europa gebruiken we deze techniek", stelt Volpe. Hij zegt die claim waar te maken, omdat de Amerikaanse leverancier van het apparaat de enige ter wereld is die deze machine aanbiedt en niet eerder in Europa heeft geleverd.

Paarden
Het grootste dier dat het centrum een watercrematie kan geven heeft op dit moment het formaat van een Deense dog. In de toekomst wil Volpe ook paarden kunnen resomeren.

Onderzoek
Onderzoeksinstituut TNO concludeerde in 2011 al dat dit resomeren milieuvriendelijker is dan een 'gewone' crematie in een verbrandingsoven. Het instituut stelt dat resomeren duurzamer, milieuvriendelijker, ruimtebesparender en mogelijk zelfs voordeliger is dan begraven of cremeren.

Verboden
Het resomeren van mensen is in Nederland nog altijd verboden, ondanks dat in juni 2018 een meerderheid van de Tweede Kamer voorstander was van de invoering van deze techniek.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen