Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe opleiding Digital Society barst uit haar voegen

Geplaatst opvrijdag 15 november 2019 - 18:25

De nieuwe opleiding Digital Society aan de Universiteit Maastricht is populair.

Studenten van deze bachelor moeten de komende jaren de kloof tussen techniek en de samenleving kleiner maken.

Tekort
"Er is namelijk een schreeuwend tekort aan mensen met zulke kennis", aldus decaan Sophie Vanhoonacker van de bacheloropleiding Digital Society aan de Universiteit Maastricht.

Internationale interesse
De opleiding is in september gestart. Uit twintig verschillende landen hebben mensen zich ingeschreven. Donderdag was er een open dag om studenten voor het volgende schooljaar te werven, daar kwamen 150 geïnteresseerden op af.

Digitale ontwikkelingen
Techniek ontwikkelt zich razendsnel, maar we missen een kritische blik op die veranderingen. De nieuwe opleiding gaat daar aan werken, zegt Sophie Vanhoonacker. "Wat betekenen die veranderingen eigenlijk voor de maatschappij? Er worden ongelofelijk veel technische en digitale dingen uitgevonden, maar de ethische kant ontbreekt."

Gebruiker staat centraal
Als recent voorbeeld geeft ze een handdroger die aanspringt als de sensor handen detecteert. "Het apparaat bleek niet te werken bij mensen met een donkere huidskleur, omdat alleen mensen met een lichte huidskleur aan het ontwerp hadden meegewerkt. De afgestudeerden van deze opleiding gaan dus communiceren met technici en eventueel bijsturen om zulke problemen te voorkomen."

Onderzoek
Er wordt ook onderzoek verricht bij de nieuwe opleiding. Dat kan uiteindelijk de basis zijn voor een nieuwe aanpak of zelfs wetgeving. Zelfsturende auto's zijn daar volgens Vanhoonacker een prima voorbeeld van. Want hoe los je een ongeval met een zelfsturende auto juridisch op? Afgestudeerden van Digital Society proberen zulke ethische dilemma's voor te zijn en de razendsnelle ontwikkelingen in de gaten te houden. Het onderzoek en de kennis die daarbij vergaard wordt, kan worden gebruikt door bedrijven als Google en Facebook, maar ook door bijvoorbeeld de provincie.

Bekijk hier: Docente Katleen Gabriels vertelt over opleiding in L1mburg Centraal

Deel dit bericht via

Stel je vraag over corona aan onze medische deskundigen.

Om 18:00 op L1 TV de antwoorden in AvondGasten: Corona in Limburg.

Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tot overmaat van ramp
Uitgelicht
Tot overmaat van ramp: een bijzonder podium voor kunstenaars

Iedere woensdag en zondag op L1 TV

Het zijn barre tijden in de kunst- en cultuursector. Theaters en poppodia zijn nog gesloten of krijgen nauwelijks serieuze mogelijkheden om te functioneren.
Toneelgroep Maastricht, Parkstad Limburg Theaters en L1 presenteren daarom Tot overmaat van ramp vanaf woensdag 13 mei. Het is een televisie- en onlineproject waarbij kunstenaars uit heel Limburg zich op een bijzondere wijze presenteren aan het grote publiek.

Bekijk hier de afleveringen van Tot overmaat van ramp
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen