Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe onzekerheid horeca door wegvallen toerversie AGR

Geplaatst opdonderdag 20 augustus 2020 - 15:30

Een dag na het afblazen van de toerversie van de Amstel Gold Race (AGR) op 11 oktober kan de horeca nog moeilijk overzien wat de consequenties zijn.

Op basis van een eerste inventarisatie lijkt het in elk geval nog geen annuleringen te regenen.

Economische impact
In 2018 was de economische impact van de hele Amstel Gold Race 20,7 miljoen euro. Daar kwamen nog eens 12,1 miljoen euro bij aan bestedingen van bezoekers aan het weekend-evenement. Dan gaat het bijvoorbeeld om hotelovernachtingen, maar ook diners, bezoekjes aan toeristische attracties of tankbeurten. Een deel van met name dat laatste bedrag gaat nu mogelijk aan de neus van de regio voorbij.

Geen toerversie
Woensdag maakte de organisatie van de AGR bekend dat de toerversie van het wielerevenement van 11 oktober wordt afgelast, omdat het aantal besmettingen met het coronavirus weer toeneemt. Een dag eerder, op 10 oktober, wordt de profversie zonder publiek verreden. Voor de horeca zorgt deze beslissing voor een nieuwe onzekerheid in een volledig onzeker seizoen.

Eerder dit jaar ging de horeca volledig op slot om het aantal besmettingen te beperken. Sinds de zaken weer open mogen, gelden er een hoop aanpassingen en beperkingen. Maar niet alle horecazaken lijden daaronder. Met name hotels en vakantieparken profiteren er de afgelopen twee maanden van dat een groot deel van de Nederlanders ervoor koos om vakantie te vieren in eigen land.

Geluk bij een ongeluk
"We hebben twee heel drukke maanden achter de rug die veel hebben goedgemaakt", zegt Suzanne Bohlander van Parkhotel Valkenburg. "We profiteren er in Valkenburg ook van dat veel mensen niet kiezen voor een stad vanwege de drukte, maar meer daarbuiten gaan zitten."

Sociaal uitstapje
Zelf houdt Bohlander er wel rekening mee dat een aantal reserveringen wordt afgezegd. "Bij ons hadden al twee grote groepen gereserveerd, zakelijke groepen van 20 en 30 kamers. Ik houd er wel rekening mee dat die nu worden gecanceld." Maar voor de rest is het volgens haar onzeker of alle bezoekers gaan afzeggen. 11 oktober zit voor de regio Noord-Nederland aan het begin van de herfstvakantie. Ze acht het niet onwaarschijnlijk dat mensen die voor dan geboekt hebben, hun korte vakantie toch wel laten doorgaan.

"Je ziet echt twee verschillende groepen bezoekers: de bezoekers die alleen komen voor de profversie. Zij boeken één overnachting en vertrekken dan weer. En de bezoekers van de toerversie, voor wie het vaak een sociaal uitstapje is met een groep vrienden". Bohlander houdt er dan ook rekening mee dat mensen uit die laatste categorie hun vakantie evengoed laten doorgaan, maar dan met een aangepast programma.

'Corona groter gevaar'
"Hoe voor ons het najaar er uit gaat zien, zal voor een groot deel afhangen van corona en hoe het aantal besmettingen zich verder gaat ontwikkelen. Daar ben ik persoonlijk banger voor dan het afblazen van de toerversie van de Amstel Gold Race", aldus Bohlander. Daarbij speelt het volgens haar ook mee dat de bezetting van de hotels in Valkenburg normaal gesproken rond de herfstvakantie toch wel zo'n 70 procent per weekend is.

Het enige verschil is de prijs van de hotelkamers. "Als er geen Amstel Gold Race is, kunnen de prijzen per kamer wel tot 50 euro lager zijn."

Wethouder Claudia Bisschops van Valkenburg (toerisme) wilde donderdag nog niet reageren op het wegvallen van de toerversie van de AGR, omdat de gevolgen nog onduidelijk zijn. Dat laat een woordvoerster van de gemeente weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen