Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe onzekerheid horeca door wegvallen toerversie AGR

Geplaatst opdonderdag 20 augustus 2020 - 15:30

Een dag na het afblazen van de toerversie van de Amstel Gold Race (AGR) op 11 oktober kan de horeca nog moeilijk overzien wat de consequenties zijn.

Op basis van een eerste inventarisatie lijkt het in elk geval nog geen annuleringen te regenen.

Economische impact
In 2018 was de economische impact van de hele Amstel Gold Race 20,7 miljoen euro. Daar kwamen nog eens 12,1 miljoen euro bij aan bestedingen van bezoekers aan het weekend-evenement. Dan gaat het bijvoorbeeld om hotelovernachtingen, maar ook diners, bezoekjes aan toeristische attracties of tankbeurten. Een deel van met name dat laatste bedrag gaat nu mogelijk aan de neus van de regio voorbij.

Geen toerversie
Woensdag maakte de organisatie van de AGR bekend dat de toerversie van het wielerevenement van 11 oktober wordt afgelast, omdat het aantal besmettingen met het coronavirus weer toeneemt. Een dag eerder, op 10 oktober, wordt de profversie zonder publiek verreden. Voor de horeca zorgt deze beslissing voor een nieuwe onzekerheid in een volledig onzeker seizoen.

Eerder dit jaar ging de horeca volledig op slot om het aantal besmettingen te beperken. Sinds de zaken weer open mogen, gelden er een hoop aanpassingen en beperkingen. Maar niet alle horecazaken lijden daaronder. Met name hotels en vakantieparken profiteren er de afgelopen twee maanden van dat een groot deel van de Nederlanders ervoor koos om vakantie te vieren in eigen land.

Geluk bij een ongeluk
"We hebben twee heel drukke maanden achter de rug die veel hebben goedgemaakt", zegt Suzanne Bohlander van Parkhotel Valkenburg. "We profiteren er in Valkenburg ook van dat veel mensen niet kiezen voor een stad vanwege de drukte, maar meer daarbuiten gaan zitten."

Sociaal uitstapje
Zelf houdt Bohlander er wel rekening mee dat een aantal reserveringen wordt afgezegd. "Bij ons hadden al twee grote groepen gereserveerd, zakelijke groepen van 20 en 30 kamers. Ik houd er wel rekening mee dat die nu worden gecanceld." Maar voor de rest is het volgens haar onzeker of alle bezoekers gaan afzeggen. 11 oktober zit voor de regio Noord-Nederland aan het begin van de herfstvakantie. Ze acht het niet onwaarschijnlijk dat mensen die voor dan geboekt hebben, hun korte vakantie toch wel laten doorgaan.

"Je ziet echt twee verschillende groepen bezoekers: de bezoekers die alleen komen voor de profversie. Zij boeken één overnachting en vertrekken dan weer. En de bezoekers van de toerversie, voor wie het vaak een sociaal uitstapje is met een groep vrienden". Bohlander houdt er dan ook rekening mee dat mensen uit die laatste categorie hun vakantie evengoed laten doorgaan, maar dan met een aangepast programma.

'Corona groter gevaar'
"Hoe voor ons het najaar er uit gaat zien, zal voor een groot deel afhangen van corona en hoe het aantal besmettingen zich verder gaat ontwikkelen. Daar ben ik persoonlijk banger voor dan het afblazen van de toerversie van de Amstel Gold Race", aldus Bohlander. Daarbij speelt het volgens haar ook mee dat de bezetting van de hotels in Valkenburg normaal gesproken rond de herfstvakantie toch wel zo'n 70 procent per weekend is.

Het enige verschil is de prijs van de hotelkamers. "Als er geen Amstel Gold Race is, kunnen de prijzen per kamer wel tot 50 euro lager zijn."

Wethouder Claudia Bisschops van Valkenburg (toerisme) wilde donderdag nog niet reageren op het wegvallen van de toerversie van de AGR, omdat de gevolgen nog onduidelijk zijn. Dat laat een woordvoerster van de gemeente weten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen