Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe methode om Japanse duizendknoop kop kleiner te maken

Geplaatst opdinsdag 24 augustus 2021 - 21:24

In het Bergerbos bij Afferden gaat Staatsbosbeheer een nieuwe methode toepassen om de Japanse duizendknoop een kopje kleiner te maken.

De woekerplant die een hardnekkige plaag vormt voor de overige natuur wordt met speciale bacteriekorrels alle zuurstof ontnomen en zal, als het goed is, compleet afsterven.

Enorme groeikracht
Boswachter Andy Liebrand is hoopvol gestemd dat de bestrijding van woekerplant succes oplevert. Eerdere methodes zoals afbranden, afgraven of gewoonweg maaien blijken niet afdoende. Telkens keert de Japanse duizendknoop terug om zich binnen een jaar in omvang te verdubbelen. Door de enorme groeikracht ontstaat een dicht bladerdek waardoor andere kruiden en struiken het loodje leggen. En hierdoor verdwijnen vervolgens bosmieren, vlinders en insecten. Liebrand: "In het Bergerbos hebben we twee haarden die we gaan aanpakken en enkele losse planten. Als we die meteen bestrijden, maken we nog een kans om deze plant een halt toe te roepen."

Klepelen
De twee brandhaarden in het bos zijn ongeveer 120 en 25 vierkante meter groot. Eerst zijn deze week de manshoge woekerplanten met een klepelmachine tot de grond toe verwijderd. Achter de klepellaar hangt een machine die alle afval direct hermetisch verpakt. "Ieder deeltje kan namelijk weer uitgroeien tot een volwaardige plant", legt Liebrand uit. Volgens de boswachter is in het verleden 'onbewust de fout gemaakt' om de Japanse duizendknoop te maaien, waarna een seizoen later de plant nog op veel grotere schaal woekerde.

Bacteriën
Het bewerkte terrein wordt daarna bezaaid met zogeheten Herbie-korrels. Deze bevatten bacteriën die zuurstof uit de grond kunnen onttrekken. Vervolgens wordt de grond volledig afgedekt met een luchtdicht folie en gaat de bacterie aan de slag. Binnen een half jaar sterven de wortels van de Japanse duizendknoop af door het gebrek aan zuurstof. Liebrand: "De losse planten in het Bergerbos graven we met wortel en al uit. De omliggende grond wordt zorgvuldig gezeefd, zodat er geen wortelstukjes achterblijven."

Kruidenmengsel
Het is een tijdrovend en kostbaar proces volgens hem. "Na afloop van de bestrijding zaaien we het behandelde gebied weer in met een kruidenmengsel. We hopen het Bergerbos over twee jaar verlost te hebben van de Japanse duizendknoop. Om zeker te gaan, houden we beide locaties nog vier of vijf jaar in de gaten. Elke plant die nog tevoorschijn komt, moet eruit."

Testen en vlooien
Een garantie is het allerminst, geeft de boswachter toe. De nieuwe methode is in 2018 in het laboratorium getest. De eerste veldtest in 2019, gevolgd door bestrijdingen in 2020, gaven goede resultaten. "Maar op sommige plekken, zoals naast kanalen, is de plant al zodanig aan het woekeren dat deze manier van bestrijden waarschijnlijk niet zal werken", schat Liebrand in. Sinds vorig jaar lopen er ook experimenten om de woekerplant uit te roeien met behulp van Japanse bladvlooien. Het is de eerste keer dat een exotisch organisme in de natuur mag worden uitgezet om een schadelijke plantensoort te bestrijden. Er gingen jaren aan vooraf vanwege onder meer nationale en internationale afspraken en regelgeving.

Longkruid en maagdenpalm
Staatsbosbeheer ziet de Japanse duizendknoop tot haar afgrijzen steeds vaker opduiken in natuurgebieden. Liebrand: "Die in het Bergerbos zijn er vermoedelijk terechtgekomen door het illegaal storten van tuinafval. Ook tuinplanten als longkruid en maagdenpalm vinden we vaak terug op plekken waar ze niet horen, maar die woekeren niet zo hevig als de Japanse duizendknoop."

Om te zorgen dat het afdekfolie niet door honden wordt opengereten of door voertuigen losgescheurd, zullen een aantal bospaden dichtgaan voor voetgangers, ruiters, mountainbikers en andere bezoekers. De afsluiting gaat minimaal een half jaar duren.

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen