Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe mestfabriek Chemelot trekt 130 vrachtwagens per dag

Geplaatst opdonderdag 11 april 2019 - 17:34

Er zullen per dag 130 vrachtwagens af- en aanrijden naar de toekomstige biogasinstallatie en mestverwerkingsfabriek op bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen.

Dat blijkt uit het antwoord van het provinciebestuur op vragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Hygiëne
Daarin staat dat de vrachtwagens gedurende het hele jaar vijf dagen per week rijden tussen zeven uur 's morgens en zeven uur 's avonds.
Volgens het provinciebestuur zijn er ook duidelijke voorwaarden voor de hygiëne bij het vervoer van mest. Op het vervoer van mest wordt toegezien door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, zo valt te lezen.

Noord-Brabant
De PvdD vroeg zich ook af hoe het kan dat er ook mest uit Noord-Brabant wordt aangevoerd, terwijl de Raad van State eind vorig jaar heeft uitgesproken dat de provincie Noord-Brabant terecht een vergunning voor een mestverwerkingsinstallatie heeft geweigerd omdat er al genoeg capaciteit beschikbaar zou zijn. De partij suggereerde dat het mogelijk om niet-legaal geproduceerde mest kon gaan. Maar het provinciebestuur stelt dat het veehouders vrij staat om hun mestoverschot te laten verwerken waar ze willen. Er is geen wetgeving die verplicht dat in de provincie Noord-Brabant geproduceerde mest niet verwerkt mag worden in de provincie Limburg. Dit heeft verder geen enkele relatie met niet legale mestproductie, aldus het provinciebestuur in zijn antwoord.

Wijkraden
Het stelt ook dat de verschillende wijkraden in de omgeving al vanaf het begin betrokken zijn bij de uitwerking van de plannen via geregeld overleg en op een door kunstmestfabriek OCI georganiseerde informatie-avond. Mogelijk is dat één van de redenen dat er geen bezwaren zijn ingediend, stelt het provinciebestuur.

Biogas
Het is de bedoeling dat in de nieuwe fabriek jaarlijks meer dan 700.000 ton mest verwerkt wordt, wat zestig miljoen kuub aan biogas oplevert. Dat gas wordt dan door andere bedrijven op Chemelot gebruikt als energiebron, in plaats van aardgas, met name door OCI. De komst van de biogas- annex mestverwerkingsfabriek stond lang op losse schroeven omdat er geen overheidssubsidie leek te worden toegekend.

Maar begin dit jaar bleek die er alsnog te komen. Uit het fonds Stimulering Duurzame Energie werd in totaal 166 miljoen euro ter beschikking gesteld.

NIEUW: Kwizzele! Test je Limburgse kennis. Maandag t/m donderdag 17:00, 18:00 & 22:00 op L1 TV

Deel dit bericht via
Overzicht
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het nieuwe bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Ieder weekend op L1 TV!

Bekijk hier alle recepten
Limburg in Beweging iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV
Uitgelicht
Limburg in Beweging iedere dag op L1 TV

Heel belangrijk: blijf bewegen. Dat verbetert je immuunsysteem. En dat kan in je eigen woonkamer! Doe iedere dag mee om 10:00 en 14:30 op L1 TV.

Zes weken lang geeft fysiotherapeut Erik Eurelings een half uur lang tips om thuis gezond te bewegen. Samen sterk tegen corona!

Iedere dag om 10:00 en 14:30 op L1 TV

Meest gelezen