Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe masterstudies in Maastricht en Geleen

Geplaatst opwoensdag 7 januari 2015 - 6:02

De Universiteit Maastricht (UM) heeft in Den Haag groen licht gekregen voor een brede bacheloropleiding in Venlo en voor twee masterstudies in Maastricht en Geleen.

De masterstudies zijn cruciaal voor de ambities om in Zuid-Limburg kennisbolwerken van chemie en geneeskunde te vestigen.

Maastricht en Geleen
Studenten kunnen de studies vanaf september volgen op de Healthcampus in Maastricht en de Chemelot Campus in Geleen. In Maastricht gaat het om de masterstudie systeembiologie. Systeembiologen kunnen de finesses van onder meer genen, eiwitten en het DNA in kaart brengen en daar aan sleutelen.

Op de campus in Geleen start de master biologische materialen. Die materialen vervangen in steeds meer producten de op olie gebaseerde grondstoffen.

Klachten
Minister Jet Bussemaker van Onderwijs heeft na rijp beraad de masters goedgekeurd. Ze legde protesten van andere universiteiten naast zich neer, die vinden dat de UM in hun vijver vist. Een commissie die de doelmatigheid van het onderwijsaanbod controleert, heeft recent groen licht gegeven.

Knappe koppen
De UM en de campussen willen met de masterstudies de knapste koppen van het land naar Zuid- Limburg lokken. Limburg heeft tot nu toe de grootste moeite om hoogopgeleiden in de provincie te houden, of uit de Randstad of het buitenland naar hier te lokken.

Venlo
De UM kondigde in 2013 al het plan aan om in Venlo een bacheloropleiding te starten, maar was daarna nog wel afhankelijk van het fiat van de minister van Onderwijs. Die toestemming is nu ook binnen.

Duizenden studenten
De bacheloropleiding start in september onder de vlag van University College Venlo. Studenten kunnen er een aantal cursussen volgen die zijn toegespitst op de regio, dus met veel aandacht voor logistiek en land- en tuinbouw. In zeven jaar tijd wil University College duizend studenten trekken.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Rianne Letschert geïnstalleerd als rector magnificus UM
Omstreden giftreinen voortaan via Maastricht
Nieuw kenniscentrum Chemelot goed voor 100 banen
Flink meer chemiestudenten in Zuid-Limburg
Overzicht
Uitgelicht
Wie o wie wordt het Vastelaovesgezicht 2022?

Uit de honderden inzendingen zijn 8 finalisten voor het Vastelaovesgezicht bekend gemaakt. Deze strijden onderling wie er met de titel vandoor gaat. Iedere dag om 11:11 uur start een nieuwe titanenstrijd op L11 Alaaf Facebook.

Stem hier op je favoriet
Uitgelicht
De Henk Bakt Bakwedstrijd: wie wordt de beste hobbybakker van Limburg?

Veel Limburgers zijn net als Henk enthousiaste hobbybakkers. Daarom gaat Henk met een professionele jury op zoek naar de beste hobbyvlaai -vlaoj -vlaam -vla -flaai -toert -taart -kook van Limburg. Je bakt je lekkernij thuis in je eigen keuken en neemt het mee naar de radio-uitzending van Plat-eweg waar het live beoordeeld op zaterdag 16 oktober tussen 13:00 en 16:00 uur.

Er zijn mooie prijzen te winnen en het recept van de winnaar wordt gebakken in een speciale aflevering van Henk Bakt!

Zo ziet de Henk Bakt Bakwedstrijd uit
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
Iedere zondag nieuwe recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

Iedere zondag op L1 TV! Met nieuwe overheerlijke recepten. En dat niet alleen. Henk nodigt iedere week een gast uit die gaat mee bakken!

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen