Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nieuwe manier van denken nodig tegen hoogwater'

Geplaatst opdonderdag 11 november 2021 - 22:27

In Maastricht was vandaag het Nationaal Deltacongres. Iedereen die iets met watermanagement te maken heeft in Nederland was daar, onder wie deltacommissaris Peter Glas.

Hij is als regeringsadviseur betrokken bij al het beleid in Nederland dat met watermanagement en hoogwaterbestrijding te maken heeft. ‘Limburg’ stond hoog op de agenda. De provincie werd afgelopen zomer zwaar getroffen door hoogwater, vooral het Heuvelland en met name Valkenburg kregen het zwaar te verduren.

Water centraal stellen
Volgens Glas vergt de aanpak van hoogwater een andere manier van denken dan de huidige, zo vertelt hij in Limburg Centraal: "We moeten water centraal stellen. In de ruimtelijke ordening, waar bouwen we, hoe bouwen we. De afgelopen jaren hebben we misschien teveel gedacht, we kunnen alles overal. In het Limburgse Heuvelland, in de polders, in de veengebieden in Nederland, we bouwden overal hetzelfde. Die tijd is voorbij."

Kleine rivieren en beken
Glas kwam direct na het hoogwater naar Valkenburg, om met eigen ogen de schade van de overstroming op te nemen. Sinds de jaren 90 is er in Limburg veel gebeurd aan hoogwaterbescherming, maar is er te weinig gedacht aan de kleinere rivieren en beken. "Met de Maas in ’93 en ’95 nog in herinnering hebben we heel veel werk verzet, maar de samenhang met de beken de beken en rivieren als de Roer en de Geul, die was er niet. Daar moeten we de komende jaren aan werken."

Spons
Hoe je problemen zoals afgelopen zomer in met name Zuid-Limburg kunt voorkomen, is nog niet zo eenvoudig, aldus de deltacommissaris: "De kunst is om het water zo lang mogelijk bovenop de heuvel vast te houden. Dat kan door landbouwpraktijken aan te passen, bossen aan te leggen, die functioneren als een soort spons. Waterbekkens aanleggen. Dat is nog best ingewikkeld, want er ligt al van alles. Je begint niet zomaar in het vrije veld."

Deel dit bericht via
Overzicht
Limburgse 100
Uitgelicht
Meimaand is stemmaand voor de Limburgse 100!

Er kan weer gestemd worden voor de Limburgse 100. Voor de zesentwintigste keer wordt deze lijst met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 26 mei 2022. Het Limburgse publiek zorgt wederom voor de samenstelling van de lijst.

L1.nl/Limburgse100
Repetitie Dagboek van een Herdershond
Uitgelicht
L1 neemt een kijkje achter de schermen bij Dagboek van een Herdershond

L1 volgt de totstandkoming van de musical Dagboek van een Herdershond in een driedelige documentaireserie. Van de audities tot de eerste lezing van het script, van de repetities tot het inspelen van de muziekband, de camera's van L1 waren erbij.

L1.nl/Herdershond

Meest gelezen