Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe maar confronterende aanwinst voor Oorlogsmuseum

Geplaatst opzaterdag 4 augustus 2018 - 7:03

Oorlogsmuseum Overloon heeft een nieuwe, maar confronterende aanwinst. Het museum heeft een leeg blik Zyklon B tentoongesteld.

Het blauwzuurgas werd vóór de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor de bestrijding van ongedierte in schepen en pakhuizen. Tijdens de oorlog werd Zyklon B gebruikt in de gaskamers van concentratiekampen.

Krachtig
"Het 30 centimeter hoge blik was in het bezit van een verzamelaar die het te koop aanbood", zegt museumdirecteur Erik van den Dungen. Hij vindt dat het object een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heel krachtig neerzet.

Negatieve reacties
Ondanks negatieve reacties is het museum niet van plan het blik Zyklon B te verwijderen. Van den Dungen: "Ik snap de reacties, maar onze overweging is om mensen te laten nadenken over die oorlog en wat er gebeurd is. Het blik is een vast onderdeel van onze vaste tentoonstelling. Ik zie geen enkele reden om het weg te halen."

Volg het Solar Weekend Festival in Roermond via de festivalrubriek van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Amstel Gold Race Weekend bij L1

Zaterdag 17 april en zondag 18 april is het genieten geblazen voor alle wielerliefhebbers.

De Amstel Gold Race gaat door! En het gaat een heel bijzondere editie worden. Zonder publiek. Reden genoeg om je thuis voor de buis een weekend lang te verwennen vol prachtige beelden rond de wielerklassieker!

Bekijk hier de complete programmagids
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het populaire dagelijkse L1-programma "Limburg in Beweging" is er van maandag tot en met vrijdag om 10:00 op L1 TV. De serie is erop gericht om te voorkomen dat de conditie van Limburgers sterk achteruit gaat nu ze vanwege de coronacrisis veel binnen moeten zitten. De oefeningen zijn zowel geschikt voor ouderen als ‘oudere jongeren’.

Alles over Limburg in Beweging

Meest gelezen