Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe maar confronterende aanwinst voor Oorlogsmuseum

Geplaatst opzaterdag 4 augustus 2018 - 7:03

Oorlogsmuseum Overloon heeft een nieuwe, maar confronterende aanwinst. Het museum heeft een leeg blik Zyklon B tentoongesteld.

Het blauwzuurgas werd vóór de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor de bestrijding van ongedierte in schepen en pakhuizen. Tijdens de oorlog werd Zyklon B gebruikt in de gaskamers van concentratiekampen.

Krachtig
"Het 30 centimeter hoge blik was in het bezit van een verzamelaar die het te koop aanbood", zegt museumdirecteur Erik van den Dungen. Hij vindt dat het object een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heel krachtig neerzet.

Negatieve reacties
Ondanks negatieve reacties is het museum niet van plan het blik Zyklon B te verwijderen. Van den Dungen: "Ik snap de reacties, maar onze overweging is om mensen te laten nadenken over die oorlog en wat er gebeurd is. Het blik is een vast onderdeel van onze vaste tentoonstelling. Ik zie geen enkele reden om het weg te halen."

Volg het Solar Weekend Festival in Roermond via de festivalrubriek van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV