Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe maar confronterende aanwinst voor Oorlogsmuseum

Geplaatst opzaterdag 4 augustus 2018 - 7:03

Oorlogsmuseum Overloon heeft een nieuwe, maar confronterende aanwinst. Het museum heeft een leeg blik Zyklon B tentoongesteld.

Het blauwzuurgas werd vóór de Tweede Wereldoorlog gebruikt voor de bestrijding van ongedierte in schepen en pakhuizen. Tijdens de oorlog werd Zyklon B gebruikt in de gaskamers van concentratiekampen.

Krachtig
"Het 30 centimeter hoge blik was in het bezit van een verzamelaar die het te koop aanbood", zegt museumdirecteur Erik van den Dungen. Hij vindt dat het object een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog heel krachtig neerzet.

Negatieve reacties
Ondanks negatieve reacties is het museum niet van plan het blik Zyklon B te verwijderen. Van den Dungen: "Ik snap de reacties, maar onze overweging is om mensen te laten nadenken over die oorlog en wat er gebeurd is. Het blik is een vast onderdeel van onze vaste tentoonstelling. Ik zie geen enkele reden om het weg te halen."

Volg het Solar Weekend Festival in Roermond via de festivalrubriek van 1Limburg.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl

Meest gelezen