Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe KOE op Kerkraadse lijst

Geplaatst opmaandag 5 maart 2018 - 2:46

Net als in 2014 doen er elf partijen mee in Kerkrad, met als nieuwkomer de eenmanslijst KOE (Kerkrade Open en Eerlijk).

Niet meer mee doet 1Parkstad. Die toen nieuwe partij deed in vier Parkstad-gemeenten een gooi naar een zetel maar behaalde er geen enkele. De partij bestaat niet meer.

Vijftig kandidaten Burgerbelangen
De verreweg grootste partij Burgerbelangen heeft net als vier jaar geleden wethouder Tim Weijers als lijsttrekker. Wethouder Jo Schlangen volgt op plaats twee. De derde Burgerbelangen-wethouder Huub Wiermans is met een vijftigste plek lijstduwer. Op de plaatsen 3 tot en met 8 en 10 staan zittende raadsleden. Daartussen op 9 is er met Angelique Moberts een nieuwkomer.

Een opvallende naam op de 32e plek is oud-Roda JC voetballer Arno Doomernik.

Vader en zoon bij Ons Kerkrade
De lokale partij Ons Kerkrade heeft allemaal zittende raadsleden in de kop van de lijst. Net als in 2014 is Noud Krasovec lijsttrekker, voor fractievoorzitter John Roland en de raadsleden Harm Jacobs en Jo Rozema. Oud-wethouder Frans Krasovec, tevens vader van Noud, is lijstduwer. Ook dat was vier jaar geleden het geval.

Ruzie om Jack Vinders bij PvdA
Wethouder Leo Jongen trekt de lijst van de PvdA, voor de raadsleden Andrew van Horssen, zanger-acteur Jack Vinders en fractievoorzitter René van Drunen.

Over de tweede plaats ontstond een rel. Jack Vinders stond op de concept-kandidatenlijst op die plek. Maar tijdens een ledenvergadering beslisten de leden anders en zetten Andrew van Horssen op twee. Volgens Vinders was er sprake van een interne coup omdat Van Horssen allemaal nieuwe PvdA-leden zou hebben opgetrommeld. Van Horssen stond op de concept-lijst pas op 7. Vinders overwoog vervolgens om te stoppen maar heeft dat uiteindelijk niet gedaan.

Bij de PvdA is Sander Gorissen een nieuwe naam op plek 5. Raadslid Piet Schepers is tiende.

Vernieuwd CDA
Het CDA heeft een totaal vernieuwde lijst. Van de huidige vier raadsleden staat alleen Roger Hoofs (4e) in de top. Lijsttrekker is Bert Bejas (65). Hij is momenteel hoofd van de afdeling financiën bij de gemeente Kerkrade. Tweede staat Paul Boumans, derde Git van Leeuwenstein en vijfde Jurian van den Camp. Lijstduwer is oud-fractievoorzitter en huidig statenlid Max Ruiters.

Huidig fractievoorzitter Annemie Housen is voorlaatste. Zij heeft eerder al aangegeven ermee te willen stoppen.

Affaires bij CDA
In 2014 pakte het CDA nog uit met jongeren in de kop van de lijst. Mark Meijer was toen lijsttrekker, Yannick Lataster tweede. Beiden raakten verwikkeld in een affaire. Lataster raakte in conflict met de rest van de fractie, die het vertrouwen in hem opzegde. Hij zou te eigengereid zijn. Na heel wat wapengekletter stapte Lataster uiteindelijk per 1 januari 2017 op.

Diefstal Mark Meijer
Mark Meijer raakte in 2016 is opspraak door een diefstal op Pinkpop. Aanvankelijk zou hij weer in de kop van de lijst komen, maar begin december koos hij ervoor zich toch niet herkiesbaar te stellen. Hij zegt te kiezen voor een zakelijke carrière, omdat hij zich op dit moment niet vindt passen bij het CDA-Kerkrade. Hij voelt zich daar geremd. Er staan na de lijsttrekker te veel oudere leden zonder politieke ervaring op de lijst, zo vindt hij.

Golfbaan-tegenstander bij SP
Bij de SP is fractievoorzitter Marianne Laumann opnieuw lijsttrekker. Op twee staat nieuweling Jos Piefer, één van de aanvoerders tegen het geslaagde verzet tegen golfbaan Rolduc. Ook op drie een nieuw gezicht met Carin Wevers. Zij was de afgelopen vier jaar commissielid. Zittend raadslid Ad van Beek staat op de 4e plaats, raadslid John Krewinkel op eigen verzoek wat lager op de lijst, 7e.

Oud-wethouders bij Lokaal Alternatief
Fractievoorzitter Betty Breemen is lijsttrekker bij Lokaal Alternatief, voor commissielid Moon Peerboom en oud-PvdA wethouder Caroline Szalata. Raadslid Jos Dautzenberg staat niet meer op de lijst. Wethouder Jo Bok is lijstduwer.

Oude garde bij VVD
Bij de VVD trekt wethouder Dion Schneider de lijst, voor huidig fractievoorzitter Wim de Groot. Commissieleden Hein Driessen en Roger Creusen volgen op de derde en vierde plaats. Zittend raadslid Jos Iding staat op de 12e plaats.

Van groen naar senioren
Fractievoorzitter Jo Paas is de nummer één op de lijst van de Ouderenpartij Kerkrade, voor commissielid Anne Marie Fischer. Huidig raadslid Mieke van Soest is derde. Zij stapte in juli 2017 over van GroenLinks naar de Ouderenpartij omdat ze zich onvoldoende kon verenigen met de koers die GroenLinks zou willen inslaan. Ook viel het functioneren als eenmansfractie haar zwaar.

Nieuw groen
Door het vertrek van Van Soest was GroenLinks niet meer vertegenwoordigd in de raad van Kerkrade. Van Soest volgde in de loop van 2015 Andy Rossel op toen die lid van provinciale staten werd. Frans Driessen is nu het nieuwe gezicht van GroenLinks als lijsttrekker. Hij is al jarenlang actief bij GroenLinks, onder meer van 2015 tot medio 2017 als commissielid. Tweede op de lijst staat Annette Brouwers. Zij was jarenlang actief bij de PvdA en stapte in 2017 over naar GroenLinks. Oud-raadslid en huidig statenlid Andy Rossel is derde.

Eenmans-KOE
Lijst 10 is een nieuwe partij. KOE staat voor Kerkrade Open en Eerlijk. Lijsttrekker Ans Huttinga staat ale enige kandidaat op de lijst.

Nieuwe poging D66
D66 doet opnieuw een gooi naar raadszetels, met net als in 2014 Eveline Engels als lijsttrekker. Engels is de oprichter van D66 Kerkrade. Zij was ook één van drie kandidaten voor het lijsttrekkerschap van D66 bij de provinciale statenverkiezingen van 2015. Ze haalde het toen niet, Leon Vaessen won de lijsttrekkersverkiezing.

Opvallende 2e op de lijst is oud-wethouder Will Terpstra. Hij stapte in april 2013 uit onvrede op als wethouder voor Burgerbelangen en forceerde daarmee een coalitiebreuk. Volgens Terpstra is het tijd voor een tegengeluid in Kerkrade.

Limburg_stemt

Geen splijtzwam in coalitie
Kerkrade heeft een coalitie van Burgerbelangen, PvdA, Lokaal Alternatief en VVD. Ze kan terugvallen op 16 van de 29 raadszetels. In gevaar was de coalitie geen moment. Wel was er geregeld felle discussie over de steun aan Roda JC. Verder maakte de politiek zich sterk voor een zelfstandig Kerkrade en het doorgaan van de Avantis-spoorlijn.

Zetelverdeling
29 zetels
Burgerbelangen 8
PvdA 4
CDA 4
Ons Kerkrade 4
SP 3
Lokaal Alternatief 2
VVD 2
Ouderenpartij 2

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten