Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe kans voor weesplanten

Geplaatst opzondag 24 november 2019 - 8:00

Planten verdienen volgens Marianne Douven uit Sittard genoeg aandacht, net als dieren en mensen. Daarom heeft ze onlangs een plantenasiel geopend.

Het is het eerste Limburgse opvangtehuis dat nu al zo'n honderd kamerplanten telt. Douven zorgt voor liefde, zorg en af en toe een liedje.

Bijna opgegeven
De planten waar de Sittardse zich over ontfermt, hebben allemaal een verhaal vertelt ze. "Sommige exemplaren zijn ziek en bijna opgegeven door de eigenaar. Het komt ook voor dat ouderen naar een opvangtehuis gaan en er niemand meer is om voor hun planten te zorgen."

Sanatorium
De ernstige gevallen staan apart in een klein kamertje. Douven noemt het haar sanatorium. Op een tafeltje staan plantjes op sterven na dood, zo lijkt het. "Zolang er leven in zit, is er hoop. Hier staan ze perfect. Dit is een rustig kamertje in ons huis met weinig doorloop."

Adoptie
Het is niet de bedoeling dat de woning van de plantenliefhebster volledig vol komt te staan met afgedankte kamerplanten. "Ik probeer voor iedere plant een nieuw huis te vinden. Adoptie dus."

Vondeling
Voor het woonhuis van Douven staat een doos. "Daar kunnen mensen op zaterdag hun plant inzetten. Dan hoeft niet iedereen aan te bellen. Je plant naar het asiel brengen kan anoniem."

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen