Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fietsroute brengt oorlog tot leven

Geplaatst opdinsdag 4 mei 2021 - 21:20

Een nieuwe fietsroute tussen de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn en het Oorlogsmuseum in Overloon laat fietsers op een eigentijdse manier kennis maken met verhalen uit de oorlog.

Op zes locaties van de fietsroute zijn met je mobiele telefoon filmpjes op te roepen over de Tweede Wereldoorlog.

Echte locaties
De filmpjes zijn enkel te zien op de exacte locatie waar zich iets heeft afgespeeld in de oorlog. "Loop je tien meter naar links, dan is het filmpje al niet meer te bekijken. De filmpjes in je luie stoel thuis kijken kan evenmin", zegt Ingrid van Eijndhoven van Stichting Venray Remembers. "Door op de plek te staan waar bijvoorbeeld een vliegtuig is neergestort, en daar dan een filmpje over te bekijken, besef je nog beter hoe zoiets geweest moet zijn."

Toegankelijk
Volgens Van Eijndhoven voegt de route hiermee iets toe dat nog niet bestond binnen de oorlog-overlevering in Noord-Limburg. "We zochten een manier om verhalen over de Tweede Wereldoorlog voor iedereen toegankelijk te maken. Door middel van filmpjes die op de route per mobiele telefoon te bekijken zijn, waan je jezelf even in de jaren '40-'45."

Zes verhalen
De filmpjes gaan over zes bekende en minder bekende figuren uit de Noord-Limburgse geschiedenis. Over Kapitein Timmermans, die onderdook in Venray en later het beheer kreeg over de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn bijvoorbeeld. Maar ook over de 20-jarige pelotoncommandant John Lincoln die de ontberingen bij het Loobeekdal tussen Overloon en Venray doorstond. En over David A. Brigden, piloot van een Spitfire, die een crash boven Ysselsteyn met de dood moest bekopen.

Route
De route van 59 kilometer start bij de Duitse begraafplaats in Ysselsteyn. Met de gratis app van Venray Remembers zijn de filmpjes op de zes locaties op te vragen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Speel mee met de Limburgse muziekquiz vanuit je eigen woonkamer!

De L1mbo Top 100 van komende Hemelvaartsdag heeft een zilveren randje. Het is namelijk de 25ste keer dat de lijst samengesteld wordt. “Dit zilveren jubileum laten we niet zomaar voorbijgaan”, zo vertelt programmamaker Henk Hover. “Er komt op L1 TV een L1mbo Top 100 kwis én een muziekprogramma vol weetjes en achtergronden rond het fenomeen L1mbo Top 100.”

Op zaterdag 8 mei presenteren Ruud Kleinen en Rian Moonen de L1mbo Top 100 ThoesQuiz, waaraan honderden Limburgers vanuit thuis kunnen deelnemen!

Wie wordt de Limburgse muziekkenner van het jaar? We spelen de meest uiteenlopende muziekvragen. En je kunt thuis meespelen vanaf je eigen bank.

Speel zaterdag 8 mei mee!
Uitgelicht
Tweede seizoen van Sofasessies nu te beluisteren

In de podcast Sofasessies nodigen Rian Moonen en Ruud Kleinen zichzelf uit op de bank bij getalenteerde en interessante Limburgers voor een goed gesprek. In seizoen 2 van de serie komen louter vrouwen aan het woord. Te gast zijn Joyce Spijker (schrijfster), Petra Dassen (burgemeester van Kerkrade), Elle Hollis (zangeres), Nienke Nasserian (sopraan en theatermaker) en Sandra Phlippen (hoofdeconoom ABN Amro). In de week van de bekendmaking van Topvrouw Limburg krijgen we een mooi en eerlijk inkijkje in hun levens.

Luister hier naar de podcastserie
Uitgelicht
Wat is je favoriete Limburgse liedje aller tijden?

Op donderdag 13 mei hoor je vanaf 9:00 uur ’s ochtends weer een elf uur durende radio-uitzending met daarin de 100 beste liedjes van Limburgse bodem volgens de kijkers en luisteraars van de Limburgse regionale omroep.

Wie volgt Lex Uiting op?

Doe mee! Stem nu op de 25ste editie van de L1mbo Top 100
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane

Meest gelezen