Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe feiten rond herdenking dubbele vliegtuigcrash

Geplaatst opzondag 2 februari 2020 - 17:18

Op 7 februari worden de Franse bemanningsleden van twee bommenwerpers herdacht die in de buurt van Asten crashten in de Veluwepeel, net over de provinciegrens.

Een toestel, de NA197, werd destijds wel teruggevonden, maar het andere was tot voor kort mysterieus verdwenen.

Archieven
Dankzij Alfons Bruekers en Johan Bloemers uit Nederweert is het verhaal van de andere Halifax bommenwerper, de NA260, nu ook bekend. Alfons vond in de archieven een verhaal over een vliegtuig waarvan de locatie niet bekend was. Johan vond de locatie van een neergestort vliegtuig zonder verhaal. Volgens de twee is het nu onomstotelijk aangetoond: de vermiste bommenwerper is neergestort op het grondgebied van Nederweert.

Luchtgevecht
In de avond van 7 februari 1945 vond boven de Peel een luchtgevecht plaats tussen twee Duitse jachtvliegtuigen en Britse bommenwerpers die de steden Goch en Kleve in het Duitse Roergebied hadden gebombardeerd. Een deel van de vloot moest vanwege problemen met het zicht boven het doelgebied terugkeren met (nagenoeg) volle bommenlast. Drie vliegtuigen werden daarbij boven Nederlands grondgebied ter hoogte van Nederweert aangeschoten door de nachtjager van Gerhardt Raht, een beroemde Duitse piloot. De drie bommenwerpers crashten op enkele kilometers afstand van elkaar. Twee bommenwerpers werden bemand door het Franse eskader 347 Squadron ‘Tunesie’ van de Free France Air Forces en waren opgestegen vanuit de luchtmachtbasis Elvington bij York (GB). De derde was onderdeel van het 102 Squadron en kwam uit Pocklington (GB).

Video: L1

Wrak
Lange tijd werd gedacht dat beide toestellen met Franse bemanning bij Asten terecht waren gekomen. Maar daar werd maar één wrak aangetroffen. Het werd bekend als de Dubbelcrash 1945, 'de grootste vliegramp in de Peel'. Van de veertien Franse bemanningsleden vonden er negen de dood: zes van de NA260, drie van de NA197. Vijf anderen overleefden de rampnacht.

Berging
Uit het onderzoek van Alfons Bruekers en Johan Bloemers blijkt dat in 1945 in de bossen ten noorden van Nederweert de resten van een Halifax bommenwerper zijn geborgen, samen met de lichamen van de gesneuvelde bemanning. Twee van de zeven bemanningsleden hadden met hun parachutes het toestel kunnen verlaten. Een van hen overleed een dag later aan een schotwond. "De documentatie van geborgen toestellen had in die dagen geen prioriteit. Het legercommando had het druk met oorlogsvoering. Het bergen van vliegtuigwrakken bestond vooral in het verwijderen van gevaarlijk materieel zoals munitie en het begraven van gesneuvelden ", zegt Alfons Bruekers.

Lees ook: Bommenwerper uit WOII teruggevonden in Nederweert

Resten
Bruekers wist documenten boven water te halen over de Halifax NA260 en haar bemanning. Maar daarin was onduidelijk waar het toestel was neergestort. Johan Bloemers zocht acht jaar naar resten van een bommenwerper die in de bossen van Nederweert terecht zou zijn gekomen. Met succes uiteindelijk. "Er lagen nog veel onderdelen. Aan de hand daarvan kon ik vaststellen dat het ging om een Halifax Mk III. En er lagen voorwerpen die wezen op een Franse bemanning. Samen met de bevindingen van Alfons konden we onomstotelijk vaststellen dat het hier ging om het vermiste toestel NA260."

Herdenking
De herdenking krijgt nu een nieuw tintje. De nabestaanden van de omgekomen bemanningsleden van de NA260 weten nu precies de plek waar hun dierbaren 75 jaar geleden het leven lieten.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Limburg in Beweging om 10:00 op L1 TV

Het televisieprogramma ‘Limburg in Beweging’ is terug op L1, met van maandag t/m vrijdag om 10.00 uur een uitzending. Dankzij een gezamenlijke inspanning van KBO Limburg en L1 kan iedereen de komende 3 maanden weer verantwoord bewegen onder leiding van fysiotherapeut Erik Eurelings en neurowetenschapper Björn Crüts.

Alles over Limburg in Beweging
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
Uitgelicht
L1mburg Centraal dagelijks 17:30 op L1 TV

Ons nieuws, jouw verhaal.

Vaste presentatoren van L1mburg Centraal zijn afwisselend Cyriel Heuts, Kirsten Paulus, Bas van Mulken en Wouter Nelissen.

Bekijk hier de uitzendingen

Meest gelezen