Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe coronaregels: avondlockdown en mondkapje op school

Geplaatst opvrijdag 26 november 2021 - 19:19

De coronabesmettingen lopen flink op. Het demissionair kabinet scherpt de coronamaatregelen daarom flink aan.

Zo komt er onder meer een avondlockdown en moeten kinderen vanaf groep zes verplicht een mondkapje in de gang dragen. Dat hebben demissionair premier Mark Rutte en 'coronaminister' Hugo de Jonge vrijdag bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Avondlockdown
De avondlockdown houdt in dat veel sectoren vanaf zondag van 17:00 uur tot 5:00 uur dicht moeten blijven. Deze regel geldt onder meer voor de horeca, niet-essentiële winkels, bioscopen, theaters, musea en pretparken. Supermarkten kunnen tot 20:00 uur openblijven. De maatregel duurt voorlopig drie weken.

In de horeca, theaters en bioscopen gaat de anderhalvemeterregel ook weer gelden. Bezoekers moeten ook mondkapjes dragen, zo lang ze niet op hun plek zitten.

Scholen
De scholen kunnen gewoon openblijven. "Maar dat vraagt wel een aantal extra afspraken", zei de premier. Bijvoorbeeld met looproutes. Daarnaast moeten leerlingen vanaf groep zes op basisscholen en middelbare scholieren verplicht een mondkapje in de gang dragen. "Verder moeten leraren en leerlingen twee keer per week een zelftest doen", zei Rutte tijdens de persconferentie.

Terugkijken: Kabinet komt met nieuwe coronamaatregelen

Sinterklaas
Het is volgens Rutte logisch dat mensen volgende week Sinterklaas willen vieren. "Maar houdt de groep beperkt met maximaal vier bezoekers, bezoek maximaal één iemand en doe een zelftest", zei de premier. Volgens Rutte moet het contact tussen kinderen en 70+'ers ook beperkt worden. "Ouderen zijn kwetsbaar. Dus pak iets vaker de iPad om te videobellen met opa en oma."

Werk
Rutte heeft verder iedereen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. "Maak dit bespreekbaar en maak hier afspraken over", zegt hij. "Als je niet thuis kunt werken, zorg dan dat je anderhalve meter afstand houdt."

Sport
Ook sportaccommodaties gaan om 17:00 uur dicht. Professionele sportwedstrijden na die tijd mogen wel door gaan, maar dan zonder publiek.

Frustratie
Premier Rutte benoemde dat de nieuwe maatregelen mogelijk leiden tot frustratie, "ook achter de voordeur". Vrouwen zijn mogelijk het slachtoffer van huiselijk geweld, ouderen kunnen vereenzamen, aldus de premier. Hij deed een dringende oproep om op elkaar te blijven letten. "Vraag eens aan een ander: hoe gaat het nu met je?"

Op 14 december bekijkt het demissionair kabinet of de maatregelen effect hebben gehad.

Alle maatregelen die zijn aangekondigd op de persconferentie zijn op de website van de Rijksoverheid te lezen.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Uitgelicht
Pitlane, het autosportprogramma van L1

Iedere donderdagavond voorafgaand aan een Grand Prix te zien op L1 TV en de online kanalen van L1, waarin Xavier Maasen en Sem Caelen je bijpraten over de stand van zaken in het F1-circus.

Heb jij een vraag die je in een uitzending van Pitlane beantwoord wil zien worden? Stuur deze dan per email naar pitlane@L1.nl en misschien komt deze dan in de uitzending voorbij!

Kijk hier naar Pitlane
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In dit programma koppelt Henk plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak. Dat heeft al heerlijke vlaaien opgeleverd.

En die kun je ook allemaal heel eenvoudig zelf thuis bakken. Dankzij de handige recepten en baktips.

Bekijk hier alle recepten

Meest gelezen