Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe coalitie in Sittard-Geleen eindelijk rond

Geplaatst opmaandag 17 februari 2020 - 12:10

Er is een einde gekomen aan de politieke crisis in Sittard-Geleen. De stad heeft na ruim zeven maanden eindelijk een nieuwe coalitie.

Die bestaat uit de grootste partij GOB, het CDA, GroenLinks en de Stadspartij.

Zes wethouders
De nieuwe coalitie kan rekenen op 25 van de 37 zetels in de gemeenteraad. Nieuw in de coalitie zijn CDA en Stadspartij. Er komen zes wethouders. Voor GOB blijven Pieter Meekels en Leon Geilen op hun post en voor GroenLinks Kim Schmitz. Nieuwe gezichten in het college zijn Andries Houtakkers en Judith Bühler van het CDA en Ton Raven van de Stadspartij.

Voormalige raadsleden
Houtakkers en Raven waren allebei fractievoorzitter van hun partij in de gemeenteraad. Buhler was 'gewoon' raadslid. Door de samenstelling van het nieuwe college worden de huidige coalitiepartijen PvdA, VVD en DNA naar de oppositiebankjes verwezen.

Brug
GOB dat het voortouw had bij de onderhandelingen had eerder al laten weten met de samenstelling van de nieuwe coalitie een brug te willen slaan tussen coalitie en oppositie in de gemeenteraad en zo ook de verslechterde verhoudingen te doorbreken.

Crisis
De politieke crisis in Sittard-Geleen ontstond begin juli toen raadslid Angelique Fredrix van coalitiepartij DNA uit de fractie stapte. Daarmee verloor de zittende coalitie van GOB, GroenLinks, PvdA, VVD en DNA haar meerderheid. Een oplossing leek lange tijd erg lastig omdat het CDA als op één na grootste partij niet in een coalitie wilde stappen met het GOB zolang hun wethouder en voorman Pieter Meekels aanbleef.

Einde blokkade
Maar einde vorig jaar liet het CDA die blokkade vallen en kwam de coalitievorming in een stroomversnelling. Daardoor werd een brede coalitie voor het eerst sinds de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 weer mogelijk.

Deel dit bericht via
Overzicht
Uitgelicht
Download de GRATIS 1Limburg app!

Wil jij helemaal gratis op de hoogte blijven van alles wat zich in Limburg afspeelt? Download de 1Limburg app!
Blijf op de hoogte van al het Limburgse nieuws, ontvang updates over de actuele Limburgse verkeerssituatie én bekijk dagelijks de laatste Limburgse weersvoorspellingen. En dat allemaal helemaal gratis!

Download de gratis 1Limburg app
Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
Uitgelicht
Nieuw natuurprogramma op L1 TV: Het Heuvelland

In vier afleveringen trekken programmamaker Riël Linssen en cameravrouw Nira Kakerissa door het Heuvelland, op zoek naar initiatieven rond natuurbehoud in dit bijzondere gebied.

Het Heuvelland staat bekend om zijn adembenemende uitzichten en on-Nederlandse schoonheid. Maar dat is zeker niet vanzelfsprekend. Er gebeurt namelijk meer achter de groene schermen dan je denkt om dit uniek stukje Limburg te behouden.

Het Heuvelland, de groene parel van het zuiden zie je iedere zaterdag om 18:00 en 21:00 op L1 TV.

Het Heuvelland - de groene parel van het zuiden
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
L1 begint vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten

Meest gelezen