Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe burgemeester Brunssum krijgt 'getemde' raad

Geplaatst opdinsdag 3 december 2019 - 6:02

Brunssum krijgt dinsdagavond in een speciale raadsvergadering te horen wie van de dertien kandidaten voor de burgemeesterspost de voorkeur heeft van de gemeenteraad.

Op dit moment is Gerd Leers de waarnemend burgemeester van Brunssum. Hij nam op 1 januari 2018 het stokje over van Luc Winants, die vertrok vanwege de kwestie rond wethouder Jo Palmen.

Integriteit
Uit een integriteitsonderzoek bleek dat Palmen een risico vormde voor de gemeente. De meerderheid van de raad wilde de omstreden wethouder echter niet wegsturen. "Ik kan en wil geen deel uitmaken van een gemeentebestuur dat zo nadrukkelijk de regels van integer bestuur aan de laars lapt", zei Winants destijds.

Lees ook: Burgemeester Winants vertrekt uit Brunssum: Leers vervanger

Tumult
De raadsvergaderingen in Brunssum stonden al jaren bekend vanwege het regelmatige tumult. Burgemeesters hadden de grootste moeite om de orde te handhaven. Gerd Leers werd aangesteld als waarnemend burgemeester, met als speciale taak orde en fatsoen in de raad te herstellen. De raadsleden kregen daarvoor speciale cursussen.

Anderhalf jaar later vond gouverneur Bovens dat de missie van Leers was geslaagd. De raad was getemd en dus was het tijd om kandidaten te werven voor de burgemeesterspost.

Kandidaten
In augustus startte de sollicitatieprocedure. Dertien kandidaten meldden zich daarop, tien mannen en drie vrouwen. Vijf kandidaten hebben een CDA-achtergrond. Twee sollicitanten zijn lid van de VVD, twee vertegenwoordigen een lokale partij en twee personen zijn partijloos. Bij de PvdA is één iemand geïnteresseerd, net als bij 50Plus.

Stil
Volgens ZO-NWS hoofdredacteur Twan Senden komt de nieuwe burgemeester terecht in een ander Brunssums politiek klimaat dan zijn voorganger Winants. "De raad heeft een speciaal traject gevolgd waar de raadsleden enthousiast over waren. En dat is te merken in de raadsvergaderingen. Toch merk je de laatste tijd dat het weer iets minder gaat."

Senden wil niet speculeren over wie de kandidaten zijn en wie het uiteindelijk zal worden. "Ik heb niks gehoord, ook niet uit het geruchtencircuit. Het bleef heel stil. Waarschijnlijk is er veel geleerd van eerdere benoemingskwesties in Limburg."

Geheim
De speciale raadsvergadering begint om 20:00 uur. Daarvoor is er een geheime vergadering van de raad met de vertrouwenscommissie. De openbare vergadering wordt live uitgezonden door lokale zender ZO-NWS. De uitzending begint om 20:00 uur.

Ben Verbong Dag, 50 jaar regisseur. Zondag negen films en een portret op L1 TV.

Deel dit bericht via
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Halve Finales LVK 2020 volg je bij L11 Alaaf
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 TV

Het feest gaat weer beginnen! 60 artiesten duiken de Halve Finales van het LVK in. Welke 20 liedjes gaan uiteindelijk naar de finale van het 44e LVK?

Volg de 3 Halve Finales op L1 TV, L1 Radio en L11 Alaaf. Iedere vrijdag om 18:00 en zaterdag om 13:00.

Bekijk hier de 3 Halve Finales
Uitgelicht
Meld je aan als kandidaat voor Kwizzele!

Wie heeft er zin in een spelletje? Je kunt je opgeven voor de leukste Limburgse cultuurkwis op tv en radio: Kwizzele! Test je kennis op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, archeologie, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Kwizzele is van maandag t/m donderdag op L1 TV om 17:00, 18:00 en 22:00.

Meld je hier aan als kandidaat voor Kwizzele!
Podcast van L1
Uitgelicht
Abonneer je op de podcasts van L1

Luisteren wanneer je zelf wilt: de podcasts van L1! Van exclusieve gesprekken tot fragmenten uit verschillende programma's. Van popmuziek tot klassieke muziek. Van cultuur tot wetenschap.

Er is voor ieder wat wils...

Bekijk hier alle podcasts

Meest gelezen