Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe boomhut als protest tegen kap Schinveldse bossen

Geplaatst opvrijdag 30 december 2016 - 11:02

Milieu-activisten van GroenFront! houden vrijdagmiddag een bijeenkomst in de Schinveldse bossen. Hier gaan ze een grote boomhut bouwen.

De hut wordt de komende weken gebouwd in de top van een grote beuk. Het platform van de hut is al opgetakeld.

Veilig landen
Met de hut wil GroenFront! laten zien dat een nieuwe bomenkap in de Schinveldse bossen geen optie is. De minister van Defensie heeft aangekondigd bosonderhoud te willen plegen zodat AWACS-verkenningsvliegtuigen van de nabijgelegen basis in Geilenkirchen veiliger kunnen landen en opstijgen.

Boomhutten
GroenFront! wil de boomhut ook gebruiken als basisstation voor verzet in het geval dat Defensie opnieuw delen van het Schinveldse bos gaat kappen. Tien jaar geleden bouwde GroenFront! gesteund door inwoners van Schinveld en Brunssum in diezelfde bossen een groot aantal boomhutten om kap te voorkomen. De marechaussee had er toen drie dagen voor nodig om alle actievoerders uit het bos te halen. Er werden meer dan honderd bezetters gearresteerd. Daarna werd zes hectare bos gekapt.

Onterechte bomenkap
De gemeente Onderbanken heeft eerder al aangegeven niet mee te werken aan een tweede bomenkap. Het kappen van bomen ligt gevoelig in Schinveld en omgeving. Zeker nadat in januari 2006 door middel van een Nimby-procedure zes hectare bos gekapt zijn. Achteraf bleek dat onterecht.

Wie een kijkje wil nemen, kan dat vrijdag doen tussen 13:00 en 15:00 uur.

Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail? Dat regelen we voor je. Klik hier.

Deel dit bericht via

Gerelateerde berichten

Actievoerders halen boomhut in Schinveldse bossen niet weg
GroenFront! voert actie in Schinveldse bossen
Protestboomhut Schinveldse Bossen moet weg
Aanplant 6 hectare 'defensiebos' Schinveld begonnen
Overzicht
Uitgelicht
Halve Finale LVK vrijdag op L1 Radio

Het is weer zover: de Halve Finales van het LVK! Dit jaar met 15 liedjes per Halve Finale. Je hoort ze vrijdag vanaf 18:00 op L1 Radio en L11 Alaaf Facebook. En zaterdag om 13:00 nog een keertje op L1 Radio.

Als extraatje maken we ook nog een tv-programma rond alle Halve Finales van het LVK. Daarin stellen we de artiesten en liedjes aan je voor. Henk gaat vanuit de woonkamer van L1 even skypen met iedere artiest. En je kunt dan ook genieten van hun videoclip. Zaterdag om 18:00 en 23:00 op L1 TV.

Bekijk hier de indeling van de drie Halve Finales LVK
Henk Bakt
Uitgelicht
De lekkerste Limburgse recepten in Henk Bakt

"Henk Bakt" is het lekkerste bakprogramma op L1 TV. Programmamaker Henk Hover is in zijn vrije tijd fervent hobbybakker. In het programma koppelt hij samen met regisseur Eric Wijnhoven Limburgse plaatjes en artiesten aan vlaai en ander gebak.

Bekijk hier alle Limburgse recepten
L11AlaafRadio.nl
Uitgelicht
Luister ook naar vastelaovesradiozender: L11AlaafRadio.nl

Via dit kanaal is 24 uur per dag en 365 dagen per jaar vastelaovesmuziek te horen. Ook opnames uit het rijke archief van L1 krijgen een plek op het nieuwe kanaal.

Veer laote dich neet in de steek!

Luister hier L11AlaafRadio.nl
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV
Uitgelicht
AvondGasten Sport iedere maandag 19:00 op L1 TV

Iedere maandag ontvangt presentator Bas van Mulken gasten uit de sportwereld om het weekend te bespreken en om vooruit te kijken naar wat de rest van de sportweek gaat brengen. Een live programma met een Limburgse blik op de actuele sportthema’s. Daarin ook structureel aandacht voor het amateurvoetbal in Limburg met de Wedstrijd van de Week. Als de verlenging van het sportweekend.

Iedere maandag 19:00 op L1 TV

Meest gelezen