Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Nieuwe bisschop Harrie Smeets: 'Wat overkomt mij nou?'

Geplaatst opwoensdag 10 oktober 2018 - 13:10

Harrie Smeets, de nieuwe bisschop van Roermond, zegt dat het een grote verrassing is dat hij als hoogste leider van de katholieke kerk in Limburg is benoemd. "Het is een heel avontuur."

De 24e bisschop van Roermond vertelt dat hij vorige week werd gebeld.

Lees ook: Terugkijken: Bisdom maakt nieuwe bisschop bekend

Brief van de Paus
"Wat overkomt mij nou", spreekt Smeets zijn eerste gedachte uit. Hij werd vorige week maandag gebeld door de nuntius, een vertegenwoordiger van de Paus in Nederland. Een dag later overhandigde de nuntius Smeets een brief waarin stond dat de Paus hem wilde benoemen "Ik hoefde alleen maar 'ja' te zeggen", vertelt Smeets op een persconferentie. Van een sollicitatie was geen sprake.

Tien woorden
Naar eigen zeggen was hij overdonderd. "Het was een onwerkelijke situatie. Je krijgt nieuws dat je leven verandert. Het is te groot om in een keer in je hersenpan te verwerken." Toch twijfelde hij niet. Zoals het hoort, schreef hij een korte brief terug naar de Paus met de volgende woorden: Dank voor de benoeming, ik aanvaard de benoeming, bid voor mij. "Er waren tien woorden nodig om dit te bevestigen", zo vertelt Smeets.

Middelpunt
De benoemde bisschop laat zich niet uit over hoe hij de Limburgse kerk wil leiden. "Ik hou er niet van om mensen in een hokje te proppen. Ik probeer midden in de kerk te staan, midden in de wereld." Hij realiseert zich dat de kerk in zwaar weer verkeert en dat er veel werk verzet moet worden. "Ja, maar ik heb eerder kleinere bergjes voor me gehad. Als je die schep voor schep aanpakt, dan kom je ook een heel eind."

Eigen stijl
Smeets was zijn hele loopbaan actief in Limburg. Hij is ruim 25 jaar priester. "Ik ben gepokt en gemazeld in de Limburgse kerk. Ik zie dat de kerk afbrokkelt en dat het moeizaam gaat. Maar ik zie aan de andere kant ook hoopvolle tekenen." Hij vertelt over zijn eigen stijl: "Ik probeer de kerk midden in de wereld te houden."

Attracties zegenen
Hij noemt een voorbeeld uit Venray. Dat dorp kent een grote kermis en hij is daar als pastoor begonnen om attracties te zegenen. "Je laat je als kerk zien." Volgens de pastoor werd daar in het begin argwanend naar gekeken. Hij begon met vijf van de zestig attracties. "Gaandeweg wende men daar aan, inmiddels doen er maar twee attracties niet mee. Ik vind dat de kerk een boodschap heeft voor de wereld en daar thuishoort."

Verdeeldheid
De procedure voor de benoeming van de nieuwe bisschop heeft een jaar geduurd. Smeets zat in een belangrijk adviesorgaan waarin kandidaten besproken werden. "Misschien vond ik wel dat er betere kandidaten waren." Uiteindelijk is zijn naam door het Vaticaan en de bisschoppen in Nederland geaccepteerd.

Harrie Smeets wordt op zaterdag 8 december gewijd tot bisschop in de Roermondse kathedraal.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00 20:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1
Uitgelicht
Tour de L1mbourg vanaf 5 juli dagelijks bij L1

Het wordt weer een mooie wielerzomer op L1.

Van vrijdag 5 juli tot en met zondag 28 juli is er weer dagelijks Tour de L1mbourg, de reizende wieler-talkshow van L1. Iedere dag om 18:30 live en wordt om 20:30 en 22:30 herhaald. Je bent van harte welkom de uitzendingen bij te wonen.

Bekijk hier alle locaties
Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Steun de actie Mijn Limburgs Hart

Hoe ga je verder na een plotse hartstilstand overleefd te hebben? Limburgse cardiologen gaan op bezoek bij hun patiënten om een antwoord te geven op deze vraag. L1 zendt van eind mei tot eind september wekelijks een indringend verhaal uit van een patiënt die op een of andere manier is geconfronteerd met plotse hartstilstand.

De actie Mijn Limburgs Hart heeft als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar hart- en vaatziekten in Limburg.

Meer over Mijn Limburgs Hart
Uitgelicht
Avondnieuws in je mailbox

1Limburg biedt naast de ochtend- en middageditie nu ook een nieuwsmail voor de avond aan. Je ontvangt vijf actuele berichten, waaronder een samenvatting van de Limburg Centraal-uitzending. De avondeditie wordt om 20.00 uur verstuurd. De ochtendeditie om 8.00 uur en de middageditie rond 12.00 uur. Je kunt zelf kiezen welke editie het best bij jou past. Hoe je dat instelt? Klik op de link.

Nieuwsmail
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda

Meest gelezen