Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Nieuwe bisschop Harrie Smeets: 'Wat overkomt mij nou?'

Geplaatst opwoensdag 10 oktober 2018 - 13:10

Harrie Smeets, de nieuwe bisschop van Roermond, zegt dat het een grote verrassing is dat hij als hoogste leider van de katholieke kerk in Limburg is benoemd. "Het is een heel avontuur."

De 24e bisschop van Roermond vertelt dat hij vorige week werd gebeld.

Lees ook: Terugkijken: Bisdom maakt nieuwe bisschop bekend

Brief van de Paus
"Wat overkomt mij nou", spreekt Smeets zijn eerste gedachte uit. Hij werd vorige week maandag gebeld door de nuntius, een vertegenwoordiger van de Paus in Nederland. Een dag later overhandigde de nuntius Smeets een brief waarin stond dat de Paus hem wilde benoemen "Ik hoefde alleen maar 'ja' te zeggen", vertelt Smeets op een persconferentie. Van een sollicitatie was geen sprake.

Tien woorden
Naar eigen zeggen was hij overdonderd. "Het was een onwerkelijke situatie. Je krijgt nieuws dat je leven verandert. Het is te groot om in een keer in je hersenpan te verwerken." Toch twijfelde hij niet. Zoals het hoort, schreef hij een korte brief terug naar de Paus met de volgende woorden: Dank voor de benoeming, ik aanvaard de benoeming, bid voor mij. "Er waren tien woorden nodig om dit te bevestigen", zo vertelt Smeets.

Middelpunt
De benoemde bisschop laat zich niet uit over hoe hij de Limburgse kerk wil leiden. "Ik hou er niet van om mensen in een hokje te proppen. Ik probeer midden in de kerk te staan, midden in de wereld." Hij realiseert zich dat de kerk in zwaar weer verkeert en dat er veel werk verzet moet worden. "Ja, maar ik heb eerder kleinere bergjes voor me gehad. Als je die schep voor schep aanpakt, dan kom je ook een heel eind."

Eigen stijl
Smeets was zijn hele loopbaan actief in Limburg. Hij is ruim 25 jaar priester. "Ik ben gepokt en gemazeld in de Limburgse kerk. Ik zie dat de kerk afbrokkelt en dat het moeizaam gaat. Maar ik zie aan de andere kant ook hoopvolle tekenen." Hij vertelt over zijn eigen stijl: "Ik probeer de kerk midden in de wereld te houden."

Attracties zegenen
Hij noemt een voorbeeld uit Venray. Dat dorp kent een grote kermis en hij is daar als pastoor begonnen om attracties te zegenen. "Je laat je als kerk zien." Volgens de pastoor werd daar in het begin argwanend naar gekeken. Hij begon met vijf van de zestig attracties. "Gaandeweg wende men daar aan, inmiddels doen er maar twee attracties niet mee. Ik vind dat de kerk een boodschap heeft voor de wereld en daar thuishoort."

Verdeeldheid
De procedure voor de benoeming van de nieuwe bisschop heeft een jaar geduurd. Smeets zat in een belangrijk adviesorgaan waarin kandidaten besproken werden. "Misschien vond ik wel dat er betere kandidaten waren." Uiteindelijk is zijn naam door het Vaticaan en de bisschoppen in Nederland geaccepteerd.

Harrie Smeets wordt op zaterdag 8 december gewijd tot bisschop in de Roermondse kathedraal.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Pinkpop-kaarten
Uitgelicht
Win twee Pinkpop weekendkaarten en campingplaats
Inschrijven
Uitgelicht
Schrijf je in voor de voorronden van het LK Latje Trap 2019

De inschrijvingsperiode voor deelnemers van de tweede editie van het LK Latje Trap is geopend. Met het evenement wil L1, in samenwerking met Moonen Movies, vanuit haar maatschappelijke functie als publieke omroep meer aandacht vestigen op het amateurvoetbal in de provincie. Het kampioenschap bestaat uit een vijftal voorronden bij jou in de buurt en één finaleronde. De finaleronde wordt bij de start van het nieuwe voetbalseizoen afgewerkt op een finalewaardige locatie, namelijk in het stadion van één van de Limburgse profclubs.

Schrijf je hier in voor de voorronden
EK Triathlon in Weert live op L1.nl
Uitgelicht
EK Triathlon in Weert live op 1Limburg en L1.nl

Zwemmen, fietsen en hardlopen: ook in 2019 belooft de Stadstriathlon in Weert wederom een waar spektakel én een slijtageslag te worden. Het evenement is dit jaar tevens het decor van het EK Triathlon. L1 en 1Limburg zijn er live bij.

Je kunt beelden de races via livestreams volgen op 31 mei t/m 2 juni.

Bekijk hier de livestreams
1Limburg Festivals
Uitgelicht
Festivalagenda

De festivalagenda in Limburg puilt uit. Al het nieuws over artiesten, programmering en andere informatie die je niet mag missen vind je bij 1Limburg.

Festivalagenda
L1mbo Top 100
Uitgelicht
Stem op je favoriete Limburgse liedje!

Voor de 23e keer wordt de L1mbo Top 100 met de grootste Limburgse hits aller tijden uitgezonden op Hemelvaartsdag 30 mei 2019. En jij zorgt voor de samenstelling van de lijst!

Breng hier je stem uit

Meest gelezen