Overslaan en naar de inhoud gaan
Advertentie

Nieuwe bisschop Harrie Smeets: 'Wat overkomt mij nou?'

Geplaatst opwoensdag 10 oktober 2018 - 13:10

Harrie Smeets, de nieuwe bisschop van Roermond, zegt dat het een grote verrassing is dat hij als hoogste leider van de katholieke kerk in Limburg is benoemd. "Het is een heel avontuur."

De 24e bisschop van Roermond vertelt dat hij vorige week werd gebeld.

Lees ook: Terugkijken: Bisdom maakt nieuwe bisschop bekend

Brief van de Paus
"Wat overkomt mij nou", spreekt Smeets zijn eerste gedachte uit. Hij werd vorige week maandag gebeld door de nuntius, een vertegenwoordiger van de Paus in Nederland. Een dag later overhandigde de nuntius Smeets een brief waarin stond dat de Paus hem wilde benoemen "Ik hoefde alleen maar 'ja' te zeggen", vertelt Smeets op een persconferentie. Van een sollicitatie was geen sprake.

Tien woorden
Naar eigen zeggen was hij overdonderd. "Het was een onwerkelijke situatie. Je krijgt nieuws dat je leven verandert. Het is te groot om in een keer in je hersenpan te verwerken." Toch twijfelde hij niet. Zoals het hoort, schreef hij een korte brief terug naar de Paus met de volgende woorden: Dank voor de benoeming, ik aanvaard de benoeming, bid voor mij. "Er waren tien woorden nodig om dit te bevestigen", zo vertelt Smeets.

Middelpunt
De benoemde bisschop laat zich niet uit over hoe hij de Limburgse kerk wil leiden. "Ik hou er niet van om mensen in een hokje te proppen. Ik probeer midden in de kerk te staan, midden in de wereld." Hij realiseert zich dat de kerk in zwaar weer verkeert en dat er veel werk verzet moet worden. "Ja, maar ik heb eerder kleinere bergjes voor me gehad. Als je die schep voor schep aanpakt, dan kom je ook een heel eind."

Eigen stijl
Smeets was zijn hele loopbaan actief in Limburg. Hij is ruim 25 jaar priester. "Ik ben gepokt en gemazeld in de Limburgse kerk. Ik zie dat de kerk afbrokkelt en dat het moeizaam gaat. Maar ik zie aan de andere kant ook hoopvolle tekenen." Hij vertelt over zijn eigen stijl: "Ik probeer de kerk midden in de wereld te houden."

Attracties zegenen
Hij noemt een voorbeeld uit Venray. Dat dorp kent een grote kermis en hij is daar als pastoor begonnen om attracties te zegenen. "Je laat je als kerk zien." Volgens de pastoor werd daar in het begin argwanend naar gekeken. Hij begon met vijf van de zestig attracties. "Gaandeweg wende men daar aan, inmiddels doen er maar twee attracties niet mee. Ik vind dat de kerk een boodschap heeft voor de wereld en daar thuishoort."

Verdeeldheid
De procedure voor de benoeming van de nieuwe bisschop heeft een jaar geduurd. Smeets zat in een belangrijk adviesorgaan waarin kandidaten besproken werden. "Misschien vond ik wel dat er betere kandidaten waren." Uiteindelijk is zijn naam door het Vaticaan en de bisschoppen in Nederland geaccepteerd.

Harrie Smeets wordt op zaterdag 8 december gewijd tot bisschop in de Roermondse kathedraal.

Nieuw dagelijks om 17:30 op L1 TV: L1mburg Centraal.
Klik hier voor meer informatie

Advertentie
Deel dit bericht via
Advertentie
Het laatste nieuws in je mailbox
E-mail: 
Editie: 08:00 12:00
 

Meer informatie over afmelden.

Overzicht
Uitgelicht
Maak kans op polsbendjes voor de Zoepkoel!

We geven de eerste 100 polsbendjes weg voor de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting.

Laat ons weten welke artiest jij graag zaterdag 2 maart op de Zoepkoel zou willen zien. Dan maak je kans op 4 polsbendjes!

Doe hier mee
Uitgelicht
L1 vaart door provincie op weg naar vastelaovend

L1 heeft een nieuw initiatief ontwikkeld in aanloop naar de vastelaovend. Vanaf zaterdag 23 februari tot en met vrijdag 1 maart 2019 vaart L1 over de Maas met de Brand Beer Boètegewoeëne Boètezitting Boeët. Zowel radio als tv-uitzendingen worden in die periode (live) op de boot gemaakt. Verenigingen, lokale artiesten en andere carnavalisten zijn van harte welkom bij deze uitzendingen.

Het vaarschema zit er als volgt uit: 23-2 Venlo, 24-2 Gennep, 25-2 Arcen, 26-2 Roermond, 27-2 Maasbracht, 28-2 Echt en 1-3 Maastricht.

Veel meer over de boot klik hier
Uitgelicht
Limburgse kandidaten gezocht!

Met wie zou jij het beste duo vormen? Samen met je vriendin, buurman, teamgenoot, vader of zus... je kunt je nu samen opgeven voor de leukste Limburgse kwis op tv: Kwizzele! De vragen gaan over alles wat Limburgs is dus denk goed na wie je ideale teamgenoot is.

Binnenkort te zien op L1 TV.

Geef je op als kandidaat voor Kwizzele!
Vacature promobox
Uitgelicht
Vacature: Redacteur Online 1Limburg, stagiair of freelance (hbo/wo)

Voor de Nieuwsdienst zijn wij op zoek naar ambitieuze nieuwsjagers (stagiair of freelance) die op volle kracht willen meedraaien in de nieuwsproductie voor 1Limburg en het beheer van gekoppelde social media. Je werkt nauw samen met (camjo-)verslaggevers in het veld en je productie dient als basismateriaal voor L1 Radio, het dagelijkse tv-magazine L1mburg Centraal en L1.nl, de promotiewebsite voor de radio- en tv-programma’s van L1.

1Limburg.nl/vacatures
Uitgelicht
Heb jij de app van L1 al?

De app met de meeste Liefde voor Limburg: met de L1-app blijf je helemaal op de hoogte van alle programma's. Kijk live naar L1 TV of luister live op je telefoon naar L1 Radio of het speciale Plat-ewegkanaal. Toch iets gemist? Geen enkel probleem: alles is eenvoudig terug te zien. Super handig!

Download hier de gratis L1-app

Meest gelezen